Clicky

Vrijdagavondfilm in de Ringvaartkerk

Datum: 
vrijdag 12 januari 2018 - 19:30
Locatie: 
In de Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 16 te Nieuwerkerk a/d IJssel
Omschrijving: 

Op vrijdag 12 januari a.s. vertoont de taakgroep ‘Vorming & Toerusting’ de familiefilm ‘Storm: letters van vuur’ in onze nieuwe Ringvaartkerk. Deze spannende film speelt in 1517 en past bij de herdenking van 500 jaar Reformatie. De film is bestemd voor gezinnen met kinderen vanaf circa tien jaar en geeft een beeld van de strijd om de vrijheid van godsdienst en meningsuiting en de rol die de boekdrukkunst daarbij vervulde. Een belevenis met volop gespreksstof aan tafel thuis! De film begint om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur met koffie/thee en limonade.

Hoofdpersoon in de film is de jonge tiener Storm, zoon van een Antwerpse drukker die belangstelling koestert voor de opvattingen van Maarten Luther en meewerkt aan de verspreiding van diens ideeën. Als de Inquisitie een inval doet tijdens het drukken van een brief van Maarten Luther, weet Storm te ontkomen met het zetsel van de brief. Hij wordt tijdens zijn vlucht geholpen door Marieke, een weesmeisje dat in de ondergrondse tunnels en riolen van de stad woont. Met behulp van de originele drukletters leert hij het analfabete meisje lezen.

Ondertussen is Storms vader opgepakt en gevangen gezet. Voor hem dreigt de brandstapel.  Zijn gelovige, katholieke moeder moet niets hebben van het verspreiden van de ketterse ideeën door haar man, maar  worstelt met haar gevoelens en het geloof, als hij gevangen wordt gehouden en de jacht op Storm wordt ingezet. De Inquisitie stelt alles in het werk om het zetsel bij Storm af te pakken om verspreiding van de brief van Luther te voorkomen. Op zijn beurt doet Storm verwoede pogingen om zijn vader te bevrijden en te redden van de doodstraf. Hoe zal dat aflopen?

Spanning en educatie
Hoewel het spannende verhaal van Storm en Marieke op fantasie berust, is het kader en decor van de film historisch verantwoord en daardoor ook leerzaam. De betekenis van de pas uitgevonden boekdrukkunst wordt nadrukkelijk zichtbaar in de film door een drukkersgezin centraal te stellen. De boekdrukkunst maakte het mogelijk dat de opvattingen van Luther in hoog tempo in Europa konden worden verspreid. Ook konden zo de Bijbels in de eigen volkstaal worden gedrukt. Dat Antwerpen als decor werd gekozen, hing niet alleen samen met de karakteristieke oude straatjes, maar ook met het feit dat Antwerpen in die tijd de grootste stad van onze lage landen was met vele drukkers. De beelden geven een mooi inkijkje in het dagelijks leven van de zestiende eeuw.

In de film komen de opvattingen van Luther over de aflaathandel min of meer indirect aan de orde en overheerst het spannende verhaal, waardoor er thuis nog het nodige kan worden uitgelegd. Dreigend aanwezig is de inquisiteur, die geen enkel middel schuwt om de hervormingsbeweging de kop in te drukken. Zo wordt duidelijk hoe je voor je leven moest vrezen als je koos voor het nieuwe geloof! Dat alles kunnen we ons nauwelijks meer voorstellen in ons land met vrijheid van godsdienst en meningsuiting, ook al worden we regelmatig geconfronteerd met landen waar dit alles niet vanzelfsprekend is. Een mooie gelegenheid om dat  zo met de kinderen te kunnen bespreken! Overigens: ook voor volwassenen is deze film het genieten waard!

Groepen: