Clicky

Lezing Martin Kraaijestein: “Belgische vluchtelingen in Gouda tijdens de Eerste Wereldoorlog”

Datum: 
donderdag 18 januari 2018 - 19:30
Locatie: 
Turfmarkt 30 te Gouda
Omschrijving: 

Op donderdag 18 januari 2018 houdt Martin Kraaijestein in Verzetsmuseum Zuid-Holland aan de Turfmarkt 30 te Gouda een lezing over de gevolgen die ons land ondervond van de Eerste Wereldoorlog, met name de vluchtelingenproblematiek. 

Daarbij gaat Martin Kraaijestein dieper in op de vluchtelingen in Gouda tijdens de oorlog.
Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar kreeg toch te maken met de gevolgen, onder meer door het grote aantal vluchtelingen uit België. In de eerste maanden van de oorlog vluchtten circa 1 miljoen Belgen naar ons land. Na enige maanden keerden de meesten terug. Ongeveer 100.000 verbleven hier verder gedurende de oorlogsjaren. Een deel werd ondergebracht in kampen, vluchtoorden genoemd. In Gouda was ook een vluchtoord aan de Graaf Florisweg op het terrein van een kwekerij. Dit vluchtoord kwam voort uit een lokaal particulier initiatief. De kassen dienden nu als slaap-, recreatie- en eetzalen. In een aantal bijgeplaatste houten gebouwen waren onder meer een keuken, ziekenhuisje en leslokalen ondergebracht. Het aantal Belgische vluchtelingen in het vluchtoord varieerde van bijna 2000 in 1915 tot 1000 in 1918. Behalve in het vluchtoord verbleven er ook Belgische vluchtelingen elders in de stad.

Martin Kraaijestein was verbonden aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij publiceerde onder meer over diverse aspecten van de Eerste Wereldoorlog.

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is € 2,50 en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.