Clicky

Het leven van een adoptiekind

Datum: 
vrijdag 9 november 2018 - 20:00
Locatie: 
In de Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 16 te Nieuwerkerk a/d IJssel
Omschrijving: 

Op vrijdag 9 november presenteert de werkgroep ‘Vorming en toerusting’ met Lion de eerste film in het winterseizoen in de Ringvaartkerk. Het is ook meteen een prachtige en ontroerende film, die u zeker niet wilt missen! Noteer meteen de datum in uw agenda! De vertoning begint om 20.00 uur. Inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur. Na afloop is er weer gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje.

De vijfjarige Saroo komt in India per ongeluk in een verkeerde trein terecht die hem scheidt van zijn broer en hem duizenden kilometers verder aan de andere kant van het onmetelijke land brengt. Hij heeft geen idee waar hij terecht is gekomen en kan ook niet duidelijk maken waar hij vandaan komt. Net als andere straatkinderen probeert hij te overleven in de overvolle straten van Calcutta, waar de meeste kinderen genegeerd worden of hardhandig worden weggejaagd. Ook zijn er vele bedreigingen van mensen met verkeerde bedoelingen. Als hij wordt opgevangen in een overvol weeshuis, komt hij in aanraking met een Australisch echtpaar dat hem adopteert en in Australië een liefdevolle opvang biedt. Toch kan hij, als hij ouder wordt, de herinneringen uit zijn vroegste levensjaren niet uit zijn gedachten bannen. Via de nieuwe zoekmachine Google Earth en zijn herinneringen probeert hij de plaats te traceren waar hij vandaan moet zijn gekomen om zo zijn familie op te sporen. Het lijkt een onwaarschijnlijke zoektocht te worden…

Het leven van een adoptiekind

De film brengt de kijker pijnlijk in aanraking met het lot van de duizenden straatkinderen in India. Bij de aftiteling van de film lezen we dat er jaarlijks tachtigduizend straatkinderen bijkomen! Wie trekt zich hun lot aan en ontfermt zich over hen in de overvolle miljoenensteden? Gelukkig zijn er mensen die weeshuizen in stand houden en zorgen voor opvang. Saroo heeft het geluk via adoptie een nieuw en veilig leven te kunnen beginnen. Dit proces maken we als kijker van nabij mee, met name ook hoezeer zijn herkomst hem blijft bezighouden. We herkennen dat uit de vele verhalen van adoptiekinderen die op zoek gaan naar hun biologische ouders. Het bijzondere van deze film is dat het gaat om een waargebeurd verhaal (naar de bestseller Mijn lange weg naar huis), dat integer en ontroerend is verfilmd en een genuanceerd beeld schetst van het leven van een adoptiekind.

Open en gastvrij?

Dit jaar vertonen de kerk vier films in het kader van het thema ‘open kerk’. Bij het begrip ‘openheid’ denken ze niet alleen aan een open en gastvrije kerk, maar ook aan de omkering ervan, aan hun openheid voor wat er in de wereld gebeurt en hun betrokkenheid daarbij. Een open en gastvrije kerk is ook een diaconale kerk die zich richt op de nood in de wereld, dichtbij en veraf. Ook in deze  gemeente zijn er adoptiegezinnen die zo hun betrokkenheid hebben vormgegeven. Via diverse diaconale projecten kunnen ze als kerkgemeenschap initiatieven ondersteunen voor een betere wereld. De film Lion laat hen zien hoezeer dat alles nodig is, maar tegelijkertijd ook dat de hulpverlening niet probleemloos zal verlopen. Saroo blijft – ondanks het goede leven en een mooie opleiding in Australië – geobsedeerd door de hoop zijn familie terug te kunnen vinden, hoe moeilijk dat ook voor zijn adoptieouders is. Een dilemma voor hulpverleners en voor een open en diaconale kerk?

Groepen: