Clicky

Koffieochtenden 'De Orgelzolders'

Datum: 
donderdag 8 november 2018 - 10:00
Locatie: 
Hervormd Kerkelijk Centrum, J.A Beijerinkstraat 53 in Nieuwerkerk
Omschrijving: 

De vrouwen van Nu in Nieuwerkerk aan den IJssel ontvangen op de koffieochtend van donderdag 8 november a.s. om 10.00 uur in het Hervormd Kerkelijk Centrum, Jan Anne Beijerinkstraat 53, mevrouw Anja Matser, zij geeft een lezing over De Orgelzolders, Onderduikers in de Rotterdamse Breepleinkerk.

Drie Joodse echtparen verbergen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna drie jaar lang op de orgelzolders van een protestantse kerk op Rotterdam-Zuid. De koster, de dominee en hun gezinnen zorgen voor de onderduikers. Het jongste echtpaar krijgt een kind. Een Surinaamse oogarts ontpopt zich als gynaecoloog, en samen met een Nederlandse verzetsvrouw helpt hij de baby ter wereld brengen. Allen overleven de Tweede Wereldoorlog. Wie verzint zo'n onwaarschijnlijk verhaal? Niemand. Dat hoefde niet, het is echt gebeurd. Beetje bij beetje is er meer bekend geworden over de dramatische gebeurtenissen in de Breepleinkerk. Anja Matser (1961) is theoloog en vertelt in deze lezing het bijzondere en nu complete verhaal van alle personages die een rol speelden bij deze onderduik. Haar intensieve speurwerk heeft veel nieuwe informatie en foto's opgeleverd over de families die zich schuilhielden op de zolderruimtes boven het orgel van de Breepleinkerk, en zeker ook over hun helpers. Zij heeft ervoor gezorgd dat de sluier van het verleden is weggetrokken, waardoor onderduikers én helpers eindelijk in het volle licht komen te staan.

De eigen bijdrage voor deze ochtend is inclusief 2x koffie of thee €3.00 per persoon, graag met gepast geld bij de entree betalen. Iedereen is welkom.

 

Groepen: