Clicky

HVM toont nostalgische schoolplaten in Dorpskerk

Datum: 
zaterdag 14 september 2019 - 9:30 tot 16:30
Locatie: 
Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht
Omschrijving: 

Wie zich voor even wil terug wanen in de oude schoolbanken, moet zaterdag 14 september beslist een kijkje nemen in de Dorpskerk aan het Kerkplein. Tijdens Open Monumentendag 2019 exposeert de Historische Vereniging Moordrecht een serie oude schoolplaten, die ongetwijfeld mooie herinneringen zal oproepen.

Net als in voorgaande jaren is de Dorpskerk de centrale ontmoetingsplek van de Nationale Monumentendag in Moordrecht. Bezoekers worden die dag getrakteerd op diverse boeiende activiteiten van de historische vereniging, in samenwerking met de protestantse gemeente ‘De Stroom’ Moordrecht-Gouderak en Stichting Torenmuziek Moordrecht.
 
Activiteiten in de Dorpskerk
In de kerk exposeert de historische vereniging een serie oude schoolplaten uit haar eigen collectie, zoals de bekende schoolplaat “In sloot en plas” en “Leidens ontzet, 3 october 1574” van J.H.Isings. Oudere bezoekers zullen zich veel nostalgische afbeeldingen vast nog herinneren van hun eigen schooltijd.
 
Tegelijkertijd toont De Stroom een mini-expositie van vrije kunst en ook enkele films. Het bezoek aan de kerk wordt opgeluisterd door de klanken van het carillon. Wie de stoute schoenen aantrekt, mag het klokkenspel ook zelf bespelen!
De Dorpskerk is zaterdag tevens het startpunt voor een wandeling langs historische panden en objecten in het oude dorp.
 
De activiteiten in de kerk duren van 9.30 tot 16.30 uur.
 
Klassieke vaartocht over de IJssel
Wie na de wandeling nog fut over heeft, neemt de veerpont naar Gouderak. Daar kan men die zaterdag op diverse tijden 'aanmonsteren' voor een vaartocht per klassiek schip over de Hollandsche IJssel naar Nieuwerkerk a/d IJssel. Per tocht kunnen maximaal 12 passagiers meevaren. De vertrektijden in Gouderak zijn: 11.15, 13.15, 15.15 en 17.15 uur. De tocht duurt een klein halfuur.
 
Oudheidkamer open op zaterdag 21 september
In verband met Nationale Monumentendag is de maandelijkse openstelling van de Oudheidkamer aan het Westeinde verschoven naar zaterdag 21 september. Die dag
doet de historische vereniging ook mee met het marktje van zorgvilla Vivere op het pleintje achter het voormalige gemeentehuis. In de Oudheidkamer is de expositie over Sport in Moordrecht te bezichtigen. Openingstijden: van 13.30 tot 16.30 uur.
 
Adres: Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht. De ingang is achterom.
 
Het volledige programma van Nationale Monumentendag in Gouderak, Moordrecht en Nieuwerkerk is als pdf te downloaden op www.kortenoord.nl.