Clicky

Op wie ga je stemmen?

Copyright Omroep Zuidplas
Weet je het al lang of ben je een zwevende kiezer? Op 18 november kun je stemmen, maar op wie? De stemwijzer voor Zuidplas staat klaar om je de weg te wijzen naar de partij die het beste bij jou past.

Op woensdag 18 november vinden de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Zuidplas plaats. Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle vormen per 1 januari 2010 de gemeente Zuidplas.

Dikke documenten

Maar liefst 221 kandidaten dingen mee naar de 27 raadszetels in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Zuidplas. Deze kandidaten zijn verdeeld over 11 politieke partijen die allemaal een verkiezingsprogramma hebben opgesteld. Omdat in die programma's alle standpunten staan over alle belangrijke onderwerpen die de gemeente goed moeten regelen zijn het vaak nogal dikke documenten. Dat maakt het vergelijken van de standpunten en het toetsen van je eigen mening soms nogal lastig.

Stellingen wijzen de weg

De 29 stellingen van de stemwijzer gaan over onderwerpen waar de verschillende partijen hun mening hebben gegeven. Door aan te geven of je het eens of oneens bent (of geen van beide) met een stelling wordt je de weg gewezen in de standpunten van de politieke partijen.

Neem de tijd

Neem er wel de tijd voor want tijdens het invullen kun je even spieken in de standpunten van de partijen. Na de 29 stellingen kun je er nog een aantal selecteren die je zwaarder wilt laten wegen omdat je die onderwerpen belangrijk vindt.

Wat vinden de anderen?

Na afloop van het beantwoorden en zwaarte aangeven krijg je de uitslag. In een staafgrafiek staat de mate waarin je standpunten overeenkomen met die van een partij. Je kunt je uitslag vergelijken met die van de afzonderlijke partijen en je kunt de scores op de stellingen bekijken van alle stemmers die de stemwijzer tot dan toe hebben ingevuld.

Totaaloverzicht

Een grote matrix geeft een totaaloverzicht van de stellingen, je eigen standpunt en dat van de politici. Dat ziet er zo uit:

Naar de stemwijzer

Mocht je na afloop van de stemwijzer nog in de stemming zijn voor wat poilitiek inhoudelijke discussies dan ben je weer van harte welkom op het forum van Zuidplas Actief