Clicky

Hoe gaat het met jouw pensioen?

Copyright Omroep Zuidplas
Een lang leven is mooi maar duur voor pensioenfondsen en de AOW. Door de crisis staat deze discussie flink op scherp. Het debat op donderdagavond 18 maart gaat hierover. Kom je ook?

Donderdagavond 18 maart komt Dr. Onno W. Steenbeek naar de bibliotheek van Nieuwerkerk aan den IJssel voor een debat over dit actuele onderwerp. Is je pensioen een zorg voor later of is het goed je daar nu al eens in te verdiepen? In een interview dat hij zaterdag 13 maart voor Omroep Zuidplas gaf vertelde hij al iets over wat er donderdagavond aan de orde komt.

Neem eens een middag vrij

Dr. Steenbeek is er duidelijk over. Zijn advies is om eens een middag vrij te nemen om na te gaan denken hoe het er voor jou uit ziet. Ben je daar tevreden mee of zou je daar nog iets aan moeten en kunnen doen?

Wat gebeurt er met je premie?

Op je salarisstrook zie je dat er elke maand geld wordt afgeschreven voor je pensioen maar wat gebeurt er met dat geld? Elk jaar valt het Uniforme Pensioenoverzicht op de mat en het gaat met twee gaatjes er in de ordner in maar begrijp je precies wat die getallen en rekensommen betekenen? Het pensioen is een belangrijk onderdeel van het financieel vermogen dat je tijdens je leven opbouwt. Het kapitaal kan groter zijn dan de waarde van een huis en daar zijn we wel veel meer mee bezig.

We leven langer

Volgens het CBS leven mannen en vrouwen na hun 65e zo'n 5 jaar langer dan 50 jaar geleden.

Levensverwachting 65 jarigen Bron: CBS 2008
De pensioenfondsen moeten daardoor steeds langer geld uitkeren. De fondsen beleggen de ingelegde premies om het vermogen dat nodig is te vergaren. De besturen van de fondsen bepalen wat er met het geld gebeurt. Meer risico nemen betekent minder premie en minder risico is meer premie. Dat is het spanningsveld.

Opschuiven AOW leeftijd

Reden genoeg om donderdagavond met elkaar te praten over de zorgen rond het pensioen. Zijn die zorgen terecht of niet terecht? Is het opschuiven van de AOW leeftijd logisch omdat we langer leven maar hebben we daar wel zin in? Hoe zien de pensioenfondsen in de toekomst er uit?
 
Vier stellingen voor het debat
Om in de stemming te komen en om je mening te vormen zijn hier alvast de stellingen die besproken zullen worden:
  • Een collectieve pensioenvoorziening is niet meer van deze tijd. Als je een goede oudedagvoorziening wilt, kun je dat beter zelf regelen. Denk bijvoorbeeld aan fiscaal sparen, een levensloopregeling etc.
  • Het toezicht op de pensioenfondsen moet veel strenger worden en de bestuurders moeten worden afgerekend op hun resultaten.
  • Het is schandalig dat pensioenfondsen ons geld beleggen in aandelen; de beleggingsrisico’s zijn namelijk voor de deelnemers van het pensioenfonds zonder dat zij daar invloed op hebben.
  • Gegeven de stijging in de levensverwachting moet de AOW-leeftijd per direct verhoogd worden naar minimaal 70 jaar.

Jonge mensen

De avond is zeker ook interessant voor jonge mensen. Het is goed voor de jonge generatie om zich meer bewust te zijn wat gebeurt er met het geld dat ze nu elke maand afdragen en of ze daar tevreden mee zijn.

Gratis toegang

Het maatschappelijk debat begint donderdag 18 maart om 20:00 in de bibliotheek van Nieuwerkerk aan den IJssel en de toegang is gratis. Na afloop kan er nagepraat worden onder het genot van een drankje.

Interview Dr. Onno W. Steenbeek

Beluister het interview dat Omroep Zuidplas afgelopen zaterdag met hem hield in het programma Zuidplas Actueel. Druk hieronder op de groene play-knop.  

Vragen en reacties zijn welkom

Wil je nu al reageren op de stellingen of misschien kun je donderdagavond niet en heb je wel vragen over het pensioen? Reageer hieronder en de redactie zal zorgen dat je bijdrage donderdagavond ook aan bod komt.

Heb je nog geen Zuidplas Actief account? Maak er hier een aan en je kunt ook reageren, foto's uploaden en activiteiten plaatsen en nog veel meer.