Clicky

Zoeven over het nieuwe asfalt

Copyright Omroep Zuidplas
Zaterdag 3 april van 12 en 16 uur kan iedereen op de gloednieuwe randweg bij Zevenhuizen, de N219, komen steppen, skaten, waveboarden, noem maar op. Maar hoe groot wordt het feest?

De discussie rond de Burgemeester Klinkhamereweg dateert al van begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Deze provinciale weg die ook bekend staat als de N219 loopt dwars door Zevenhuizen en er maken 20.000 auto's per dag gebruik van om van en naar de rijksweg A12 te forensen. Met de huizen en fiets- en wandelpaden aan weerszijden zo vlak langs het voortrazende verkeer en verre van ideale situatie.

Hoe groot het probleem ook is zo'n nieuwe weg kost ontzettend veel geld. Na vele jaren van discussie en actievoeren door o.a. de kort geleden overleden Willem Visser werd in 2004 het plan uitgewerkt en kon worden begonnen met de bestekken en procedures. Bestemmingsplan procedures werden tot aan de Raad van State uitgevochten. Waar vele bewoners blij zijn met de nieuwe weg zijn er weliswaar minder maar toch ook inwoners van Zevenhuizen die niet zo blij zijn met de weg omdat die over hun grond of vlak langs hun huis loopt. In de democratie wordt het belang van de meerderheid vaker boven dat van een minderheid gesteld en in de euforie wordt dit klein leed wel eens vergeten.

Luchtkwaliteit wetgeving met nieuwe normen en richtlijnen heeft ook nog voor een jaar vertraging gezorgd. Toch is projectleider Bas Hengeveld tevreden over de uitvoering, zo vertelde hij zaterdag 27 maart in het Omroep Zuidplas programma Zuidplas Actueel. Druk hieronder op de groene play-knop om het interview te beluisteren.

Zoeven over het lege asfalt
Op 8 april zal de weg officieel worden geopend door gedeputeerde Asje van Dijk (Provincie Zuid-Holland). Om alle inwoners de gelegenheid te geven de nieuwe weg uitgebreid te proberen is er op zaterdag 3 april tussen 12 en 16 uur gelegenheid om op rolletjes over het lege asfalt te zoeven! Op de step, waveboard, skateboard, eenwieler, driewieler of met skates, skeelers or rolschaatsen.
Het maakt niet uit, als het maar rolt! Het je niets wat rolt? Geen probleem, er zijn grote steps beschikbaar. Wandelen mag natuurlijk ook.

De gemeente Zuidplas organiseert op de nieuwe weg festiviteiten, kraampjes, roller skates, teken wedstrijd. Paashazen zoeken, tekenwedstrijd, poffertjeskraam, koffie/thee en limonade, muziek en uitkijkpost op de overgang knibbelweg.

Programma (wijzigingen voorbehouden)
12.00 en 14.00 uur Weg verkennen
14.00 uur Rolling '90 uit Moerkapelle rolt over de weg, gevolgd door het college en wie maar wil.
14.45 uur Wie tekent het mooiste paasei?
15.45 uur Afsluiting met prijsuitreiking tekenwedstrijd.

Hoe kom je er?
Op de fiets is het gemakkelijkst via de parallelweg richting de nieuwe rotonde. Of met het pendelbusje: vertrek vanaf het plein Dorpsstraat voor het oude gemeentehuis naar de weg en weer terug.

Er is geen parkeergelegenheid, kom fietsend, rollend of neem de pendel!

Oproep voor groot feest
Misschien zijn er inwoners die nog meer willen organiseren? Inwoner van Zevenhuizen, de heer Hans Sytsema, deed vorige week zaterdag in Zuidplas Actueel een oproep. In Hart van Holland stond een ingezonden stuk dat recht uit zijn hart kwam. De nieuwe route van de N219 betekent veel voor hem zo vertelde hij in het interview. Zevenhuizen heeft lang moeten wachten op deze omlegging om het dorp heen.

Wat de heer Sytsema betreft komt er een groot feest. Slagwerkgroep “Afslag Negen” voorp, alle bestuurders en ambtenaren er achter en de inwoners massaal op de been. Een muziek- en theaterspektakel, doorknippen van een lint, de burgemeester memoreert de historie en roemt Willem Visser, die helaas is overleden en het niet meer kan beleven. Daarna een groots volksfeest in Swanla. Een dag om nooit te vergeten, Zevenhuizen is weer van zichzelf............

Maar wie gaat het organiseren? Druk hieronder op play om het interview te beluisteren.

Ook een idee voor 3 april? Laat het hier onder weten!

Foto bij dit artikel: N219.nl.