Clicky

Groep 8 Gideonschool bezoekt afvalverbrander

Copyright Omroep Zuidplas
Op vrijdag 9 april 2010 brachten 32 leerlingen van de Gideonschool uit Nieuwerkerk samen met de wethouder Openbare Werken, Arjen Hazelebach, een bezoek aan het haven- en industriegebied van Rotterdam.

In het bijzonder aan het afval- en milieuconcern AVR. Deze excursie werd hen aangeboden door de gemeente Zuidplas vanwege een belofte van de voormalige gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel in het kader van de Opzoomeractie 2009.

De Nieuwerkerkse basisscholen die in 2009 meededen aan de Scholen-Opzoomerweek die van 16 tot en met 21 maart gehouden werd, werden uitgenodigd mee te doen aan een teken- en sloganwedstrijd in het kader van ‘Nederland Schoon’. Twee gemeentelijke huisvuilwagens werden voorzien van platen met daarop de tekeningen van de winnaars van deze wedstrijd. Een leerling van groep zeven van de Gideonschool bedacht de winnende slogan en mocht als prijs met de gehele klas een bezoek brengen aan een afvalverbrandingsinstallatie of recyclingsbedrijf.

De kinderen mochten in de verbrandingsoven kijken, en kregen uitleg over het hele proces van afval verbranden en wat er nog meer bijkomt kijken, zoals het opwekken van stroom en glas recycling. In de brandingsoven van AVR in Rozenburg wordt jaarlijks ruim 1,1 miljoen ton afval verwerkt, waarvan grofweg 70 procent afkomstig is van huishoudens en 30 procent van bedrijven in de regio.

Voor het verbranden heeft deze locatie de beschikking over 7 verbrandingslijnen. Het grootste deel van het verwerkte afval wordt met behulp van een viertal stoomturbines omgezet in elektrische energie. De stoom wordt als warmtebron verkocht aan een naburig gelegen bedrijf. Hoewel afvalverbranding op het eerste gezicht niet de meest duurzame en energiezuinige bedrijfstak lijkt, laat AVR zien dat dit wel degelijk zo is. Het bedrijf is marktleider in afvalverbranding met energieterugwinning. Restwarmte gebruikt AVR bijvoorbeeld voor de verwarming van woningen.

Na afloop van het bezoek aan de AVR aten de kinderen met hun leerkracht en de wethouder bij de Mac aan de Hoofdweg in Capelle aan den IJssel. Dat ook die organisatie heel bewust met afval bezig is blijkt uit de DVD die aan de juf werd meegegeven, daarop zal te zien zijn hoe het restaurant-afval wordt verwerkt. De kinderen kunnen dit binnenkort zelf op hun digibord bekijken.