Clicky

Rondje langs de Zuidplas-musea

Copyright Omroep Zuidplas
Zaterdag 24 april a.s. zijn de twee regionale musea in de gemeente Zuidplas geopend. Een mooie gelegenheid om ze allebei te bezoeken en … de koffie staat klaar!

Nieuwerkerk aan den IJssel

De Oudheidkamer van de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel (HVN) is open van 14 tot 17 uur. Op de stalzolder is dan de wisselexpositie ‘Gemeentelijk monument, ja of nee?’ te zien.

"Gemeentelijke monumenten" 

Er hangen 22 fraaie foto’s van huizen en andere bouwwerken die nog niet officieel gemeentelijke monumenten zijn maar het misschien nog wel eens worden. Tussen de foto’s door staan houten miniaturen van Capellenaar Tom Mulder.

Zevenhuizen

In Zevenhuizen zijn Het Historisch Centrum Ons Verleden en het museum ons Molenverleden zijn zaterdag 24 april van 13.30 tot 16.00 uur geopend voor het publiek. Beide musea zijn gevestigd aan de Tweemanspolder 15.

Kunstenaars aan het werk

In het Historisch Centrum Ons Verleden zijn exposities te bewonderen van het werk van twee Zevenhuizense kunstenaars Gre den Otter en Ernst de Vogel. Te zien zijn o.a. de originele tekeningen van de 25 geïnterviewde personen die gepubliceerd zijn in het jubileumboek van de Stichting Oud Zevenhuizen – Moerkapelle. De twee kunstenaars, die u tijdens de opening aan het werk kunt zien, tonen ook een selectie van hun overige werk.

Krantenknipsels

“25 jaar….. De tijd vliegt” is een expositie die, aan de hand van krantenknipsels en foto’s een beeld geeft van de periode 1984 – 2009: de periode van 25 jaar dat de stichting bestaat.

Genealogische werkgroep

Tijdens de openingsuren kunt u bij de genealogische werkgroep terecht voor vragen op genealogisch gebied of voor het raadplegen van de genealogische verzameling.

Molens

In het museum Ons Molenverleden ziet u hoe de droogmakerijen rond de Rotte vele andere molens in dit gebied hebben gefunctioneerd. Het waren er ooit meer dan 100! Enkele molens die nog zijn overgebleven zijn o.a. de beroemde Molenviergang.

In de filmzaal kun je genieten van prachtige beelden van de Molenviergang. Deze film is gemaakt in opdracht van de vereniging Molenvrienden in het Rottemerengebied en is zeer zeker de moeite waard om gezien te hebben.

Er is ook te zien de tentoonstelling over molens in Zeeland, een prachtige collectie molenfoto,s die in de vijftiger jaren van de vorige eeuw bijeen zijn gebracht door de heer Jan C. Lunenburg.

De koffie staat klaar!

Liefhebbers van streekhistorie kunnen hun hart ophalen op zaterdag 24 april.

In beide musea staat de koffie klaar!