Clicky

Open Monumentendag ook in Zuidplas

Copyright Omroep Zuidplas

Van beeldhouwen, bruidsjurkenexpo tot rondvaart en drie kerktorens beklimmen! Zaterdag 11 september zijn er ook rijksmonumenten in de gemeente Zuidplas open voor het publiek.

Zo kunnen bezoekers een kijkje nemen in Steenovens, Molen Kortenoord, Oudheidkamer Historische Vereniging Nieuwerkerk, de toren van de Nederlands Hervormde kerk in Moordrecht en de Dorpskerk in Moerkapelle.  De wethouders M. Bosman en H. van der Torn zullen namens de gemeente Zuidplas op een tweetal locaties aanwezig zijn voor onder andere  het openen van een wisselexpositie Wikken en Wegen en kennismaking met ondernemers in Steenovens.

Open Monumentendag

Het thema van de vierentwintigste Open Monumentendag is “De smaak van de 19e eeuw”.  De negentiende eeuw heeft een bonte verzameling gebouwen opgeleverd. Door de bloeiende industrie en de nieuwe mogelijkheden op technisch gebied, ontstonden er allerlei nieuwe typen gebouwen, vaak in een verrassende vorm. Er werd daarbij teruggegrepen op verschillende historische bouwstijlen die door elkaar werden gebruikt, of in een nieuw jasje werden gestoken. Er wordt dan ook gesproken van stijlen als neoclassicisme, neogotiek, neorenaissance of eclecticisme.

De landelijke opening zal dit jaar plaatsvinden in de gemeente Apeldoorn. De Open Monumentendag is onderdeel van de Europese Open Monumentendagen, de European Heritage Days. Tal van locaties zijn in heel Nederland gratis open voor het publiek. In de gemeente Zuidplas zijn de volgende rijksmonumenten te bezichtigen:

Steenovens Klein Hitland - Nieuwerkerk aan den IJssel

Steenovens Klein HitlandOpen van 14.00-17.00 uur.

Activiteiten:

  • Rondleidingen door locale historici.
  • Rondleidingen door aannemer Heijmans over de restauratiewerkplaats.
  • Open atelier en workshop door Wilco van Hoogdalen in de turfschuur. De workshop beeldhouwen in zachte steensoorten is van 11.00-17.00 uur, incl. lunch. Meer informatie of aanmelden via wilco@van-hoogdalem.nl of 06 1713 1152.
  • Activiteit georganiseerd door riviervisser Wilkin den Boer.

Horecagelegenheid Grandcafé Deel 2 is geopend.

Parkeren graag op de Groenendijk!

 

Oudheidkamer HVN, - 's-Gravenweg 6a - Nieuwerkerk aan den IJssel

De Oudheidkamer is open van 14.00 tot 17.00 uur met nieuwe wisselexpositie “Wikken en wegen”.

 

Molen Kortenoord - Kortenoord 3 - Nieuwerkerk aan den IJssel

Korenmolen WindlustMolen Kortenoord en de theeschenkerij Korenaer zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Rondvaart rondvaartboot Libra.

 

Oude Kerk - Kerkgang 3 - Nieuwerkerk aan den IJssel

De Oude Kerk en de consistoriekamer zijn open van 14.00-17.00 uur.

 

De toren van de NH Kerk  - Kerkplein Moordrecht

Open van  10.00 tot 16.00 uur, tevens zal ter plaatse een kleine touwbaan worden opgesteld.

(foto bij artikel)

 

 

 

Dorpskerk - Moerkapelle

Open van 9.00 tot 15.00.

Rrondleidingen met gids om 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur.

In de kerk is een bruidsjurken expositie van bruidsparen die in het verleden in de oude dorpskerk getrouwd zijn.

Verder wordt er rondom de oude dorpskerk een Rommelmarkt gehouden. Met onder andere meubelen, boeken, antiek, speelgoed, servies en apparatuur. Maar ook bloemen planten groente en fruit, oliebollen vis, kinderkleding en schminken.