Clicky

Zeppelin Pegasos vloog over Nieuwerkerk

Copyright Omroep Zuidplas
Zaterdag 19 mei 2012 om 11 uur vloog de Zeppelin Pegasos over Nieuwerkerk aan den IJssel. De zeppelin werd door velen gespot maar wat was het er voor één en waarom vloog deze zo laag over?

PEGASOS zeppelin, 2012 (foto: PEGASOS)PEGASOS is een EU-project en samenwerking tussen verschillende wetenschappelijk instituten en universiteiten verspreid over heel Europa, dat zich richt op het vergroten van onze kennis over de interactie tussen luchtkwaliteit en klimaat.
 
Luchtkwaliteit
Een belangrijk onderdeel van dit project is een intensieve meetcampagne die dit voorjaar plaatsvindt. Tijdens deze campagne wordt voor verschillende gebieden in Europa in detailinformatie verkregen over de locale en regionale luchtkwaliteit en de daaraan gerelateerde meteorologische parameters. Uniek is de zeppelin die als platform gebruikt wordt voor een uitgebreide set aan geavanceerde instrumenten om aerosolen en andere atmospherisch chemische componenten te bemeten, naast vergelijkbare instrumentatie op locatie aan de grond.

PEGASOS meetcampagne in Nederland
Van 16 tot en met 26 mei 2012 staat het Nederlandse gedeelte van de meetcampagne gepland. In deze periode zal de zeppelin gaan vliegen over onder andere het stedelijk gebied Rotterdam, over Cabauw waar de meteorologische meetmast van het KNMI staat, en over de Veluwe. De preciese vluchtdata en -route van de zeppelin zal afhangen van de weercondities van dat moment en worden te zijner tijd bekend gemaakt. 

Meer informatie
Actuele meetcampagne informatie, waaronder zeppelin vliegdata en -routes, is te vinden op het wetenschappelijk blog van PEGASOS. Lees ook het recent verschenen nieuwsbericht van Wageningen UR. Meer weten over het EU-project? Kijk dan op de officiële website van PEGASOS.

Pegasos ook gezien? Reageer hieronder en/of plaats je foto op deze website.

Bron: KNMI.nl