Clicky

Radiodebuut

Copyright Omroep Zuidplas
Renze Droog was tijdens de Open Dag van Omroep Zuidplas deelnemer aan het "Gesprek over communicatie anno 2012". Het was meteen zijn radiodebuut en als blogger schreef hij er natuurlijk een blog over.

Op donderdag 31 mei 2012 werd er naar ons huis toe gebeld vanuit Omroep Zuidplas en vroeg de beller naar mij. Als hij een paar minuten later hadgebeld, lag onze telefoon eruit, aangezien we net een nieuwe provider kregen. Hij was nog net op tijd en kon mij nog net vragen of ik twee dagen later niet mee wilde doen aan een debat over communicatie. Met de burgemeester en K.Ritisch. Natuurlijk zei ik 'ja', want ik kon geen reden verzinnen waardoor ik 'nee' zou kunnen zeggen.

Zaterdag 2 juni 2012 kwam ik in de studio aan, waar het toevalligerwijs open dag was. Sterker nog: het was open dag in alle lokale omroepen in het land en het onderwerp van de open dag was communicatie. Je zou bijna denken dat dat toeval was! Richting het begin van het debat kwamen er steeds meer mensen binnen. Uiteindelijk stonden er een stuk of 10 mensen binnen te luisteren, wat al íets meer was dan ik verwacht had. Het debat zelf was in tweeën gedeeld: het eerste deel ging over communicatie in de moderne democratie en het tweede deel over communicatie in de moderne samenleving.

Gesprek over communicatie anno 2012 bij Omroep Zuidplas

Het leukste aan het debat was dat er weer nieuwe mensen mijn blog hebben gelezen, waaronder de burgemeester! Dat kan natuurlijk niet iedereen zeggen. Tijdens het debat ging het ook een aantal keer over mijn blog en ook over dat ik niet anoniem ben. Dat is op zich best iets waar ik over heb nagedacht, maar zoals ik ook aangaf op de radio zou je mij zo kunnen herkennen als ik over dezelfde onderwerpen zou schrijven. Plus, via SIDN kan je de naam van de domeinhouder zien, R. Droog dus. En ja, ik had mezelf onder een andere naam kunnen registreren, maar dat is ook allemaal moeilijk gedoe. Nu is het ook nog eens gratis reclame voor mijn naam!

De opening van het debat was een antwoord-vraag-spel, oftewel: zij gaven één antwoord en ik moest de vraag erbij bedenken. Het antwoord was Rotterdam Alexander en het ging erover dat ik via daar wel eens van Utrecht naar Nieuwerkerk reis, doordat het sneller is op sommige momenten. Op een gegeven moment ben ik half gesnapt door een conducteur, maar de burgemeester heeft mij goedkeuring gegeven dat het legaal is om te doen, dus nu hoef ik mij nooit meer zorgen te maken.

In het eerste deel gingen er voor mij twee dingen minder: ik ben niet zo goed in opeens bedenken wat een term inhoud, dus ik had niet gelijk door wat 'representatieve democratie' betekent, terwijl ik dat eigenlijk wel wist. En op een gegeven moment had ik een ge-ni-aal iets bedacht dat ik net daarna wilde vertellen, maar ik ben het in die paar seconde vergeten en toen zei ik 'maar... euhm....... ja, ik ben weer kwijt wat ik wilde zeggen'. Handig, maar goed, ik weet het nog steeds niet, dus het zal wel minder ge-ni-aal zijn geweest dan ik dacht.

Het tweede deel ging in mijn ogen precies zoals ik van mezelf had kunnen verwachten bij mijn radiodebuut.

Een uitspraak om te onthouden:

Zelfs als je niet communiceert, communiceer je dat.

En een tip als je naar de burgemeester een brief wilt sturen waar we het achteraf nog over gehad hebben: gebruik de sandwich-techniek. Begin met iets positiefs, daarna iets negatiefs en eindig met iets positiefs.

Succes gegarandeerd! 

 

Zie ook: Luister terug: gesprek over communicatie anno 2012