Clicky

Een rondleiding door Stadt Bückeburg - "In vriendschap verbonden met Zuidplas"

Copyright Omroep Zuidplas
Het Comité Internationale Betrekkingen zoekt nieuwe leden en aanmelden kan nog maar tot vrijdag 23 maart. Zustergemeente Bückeburg is een gastvrije en mooie stad. Kijk maar eens naar de reportages die Omroep Zuidplas daar maakte.

Afgelopen januari maakten twee vrijwilligers van Omroep Zuidplas het traditionele "grühnkohlessen" mee in Bückeburg. Beiden hadden veel over de stad gehoord maar waren er nog nooit eerder geweest. Doordat de naam al vele jaren langs komt in de lokale media voelde het volgens één van hen een beetje als "thuiskomen". Bückeburg is een bijzonder mooie stad met veel historische gebouwen en zelfs een vorstelijke paarden rijschool.

Positieve ervaring
Koets-halte van de Vorstelijke Hofrijschool van slot Bückeburg (Jaap Reijm)Het grühnkohlessen op de vrijdagavond 27 januari was een bijzonder positieve ervaring. In een feestzaal vlak bij het prachtige slot van Bückeburg genoten 440 gasten van de traditionele dis en van de onderlinge vriendschap.

Niet alleen Zuidplas was daar vertegenwoordigd, ook vele Duitse buurgemeenten. Er waren toespraken van oud-burgemeester van Zuidplas André Bonthuis en wethouder Arjen Hazelebach.

Belang internationale betrekkingen
Na afloop van de avond werd het belang van internationale betrekkingen benadrukt door de vertegenwoordigers uit Zuidplas. Bij de uitgang van de feestzaal troffen wij Joop Gallé, oud-fractievoorzitter VVD Nieuwerkerk aan den IJssel, Henk van der Torn, Ex-wethouder gemeente Zuidplas en Aad Stuivenberg, bestuurslid van het comite Internationale Betrekkingen. Zie de reportage hieronder.

Dagelijks leven
De vrijwilligers hebben overnacht in het huis van de gastvrije familie Krause. Aan de ontbijttafel ging het gesprek over de betrekkingen en Karl-Heinz en zijn vrouw vertelden dat ze de betrekkingen met de dorpen van Zuidplas heel belangrijk vinden. Voor jongeren en zeker ook voor ouderen. We kunnen heel veel van elkaar leren, zeker door het in het dagelijks leven mee te draaien, dat is heel anders dan op vakantie. Het gesprek aan de ontbijttafel is hieronder te beluisteren.

Rondleiding
Iwan Verrips filmt terwijl Karl-Heinz Krause vertelt over Bückeburg (Jaap Reijm)Op de vroege zaterdagochtend na het ontbijt zijn ze vlak voor de terugreis van 300 km naar Nederland nam Karl-Heinz ons mee op een rondleiding door het centrum van Bückeburg.

Onze gids geeft in de onderstaande reportage informatie over een aantal bijzondere gebouwen in de eeuwenoude stad. En ook kritisch want ook in Bückeburg is wel eens een historisch gebouw verloren gegaan en daar heeft Karl-Heinz een duidelijke mening over.

Heeft u na het zien en horen van deze informatie interesse om een steentje bij te dragen aan de betrekkingen met Bückeburg, meldt u dan aan bij de Gemeente Zuidplas.