Clicky

Overeenstemming over toekomst bibliotheken in Zuidplas

Copyright Omroep Zuidplas

Wethouder Jan Verbeek heeft overeenstemming bereikt met de bibliotheken in de gemeente Zuidplas. Vanaf dit voorjaar gaat de bibliotheek in Nieuwerkerk op in de organisatie van de Groene Veenen.

Door de overeenstemming is een jaren lange periode van discussie tot een eind gekomen. De overeenkomst voldoet aan de eisen die de gemeenteraad had meegegeven. Zo is er niet meer beschikbaar dan 12 euro per inwoner voor de bibliotheek organisatie.

Voor het geld komt er ook een kleine bibliotheek vestiging in Moerkapelle. Op dit moment heeft Moerkapelle alleen de beschikking over een bibliobus. Op vijftig vierkante meter kunnen inwoners van Moerkapelle de meest populaire boeken direct vinden en andere boeken aanvragen.

In Zevenhuizen verhuist de bibliotheek naar dorpshuis Swanla en in Moordrecht uiteindelijk naar de nieuwe brede school. De Nieuwerkerkse bibliotheek moet op termijn terug naar 500 vierkante meter aan ruimte. Het organiseren van activiteiten zoals lezingen moet mogelijk zijn door het gebruik van bijvoorbeeld overige zalen in een school of Swanla in Zevenhuizen.

Momenteel worden de officiële stukken voorbereid. In februari moeten de fusie documenten bij de notaris passeren. De huisvestingszaken moeten de komende periode geregeld worden. Dit is afhankelijk van lopende contracten. Wethouder Verbeek stelde dinsdag 22 januari tijdens een media bijeenkomst blij te zijn dat de fusie nu eindelijk geregeld is.