Clicky

Water stijgt in sloten en bomen hebben het moeilijk in Zuidplas

Copyright Omroep Zuidplas

De brandweer in de regio heeft de afgelopen uren meerdere meldingen ontvangen in verband met overlast door het weer. Er zijn ondermeer meldingen in Moerkapelle, Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel.

De brandweer in de regio vraagt om bij meldingen zonder persoonlijk letsel geen 112 te bellen. Het algemene nummer 0900-8844 kan gebruikt worden voor het doen van meldingen van wateroverlast en omgewaaide bomen. Weerman Leen de Koning meldde tot en met het middaguur 30 tot 50 milimeter water aan regen in de regio. Dit is een halve maandhoeveelheid. Uiteindelijk zat er in de loop van de avond ruim 65 milimeter regen in de meter van de Nieuwerkerkse weerman. 

Het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard heeft zondagmiddag voor de tweede keer sinds de opening in april dit jaar de waterberging in de Eendrachtspolder in gebruik genomen. Door het gebruik van de waterberging blijft het peil van de Rotte binnen de perken.

Ook zet het waterschap extra pompen in om het waterpeil in de verschillende polders onder controle te houden. In totaal zijn er zondag vijf noodpompen ingezet. 

Zo heeft een gemaal langs de A20 en de Parallelweg Noord in Nieuwerkerk aan den IJssel versterking gekregen van een noodpomp. Ook bij de Zuidplasweg in Nieuwerkerk was een extra pomp noodzakelijk. Dit gemaal zorgt voor de afvoer van regenwater in de wijk Zuidplas. Onder andere op deze foto is te zien dat het water in deze wijk enorm hoog stond. Het Hoogheemraadschap heeft diverse medewerkers opgeroepen voor extra controles.

Julianastraat in MoordrechtIn Moordrecht ontving de brandweer gisterenavond laat een eerste melding van wateroverlast in een woning aan de Fazantendreef. Zondagmiddag werd een volgelopen kelder gemeld in een woning aan de Albert van 't Hartweg in Nieuwerkerk. De wateroverlast staat echter in geen verhouding met de situatie op Goeree Overvlakee. Daar staan straten blank en kan het water geen kant meer op.

Ook bomen hebben het zwaar door de harde wind en het feit dat al het blad nog aan de bomen zit. In Moerkapelle ging op de Julianastraat een boom omver en ook in Moordrecht en Nieuwerkerk was dit het geval. Aan het einde van de middag was werd de brandweer met een hoogwerker te hulp geroepen in Zevenhuizen. Op diverse wegen en fietspaden liggen kleinere takken op straat. Ook medewerkers van de gemeente Zuidplas zijn zondag druk geweest met het verlenen van hulp.

Foto rechts: Sylvia van Straalen, Julianastraat in Moordrecht op zondag 13 oktober 2013

Heeft u foto's van de situatie in uw omgeving dan kunt u die plaatsen via deze link. U heeft hiervoor een account nodig, een account kan hier worden aangemaakt.