Clicky

Fusie bibliotheken in afrondende fase

Copyright Omroep Zuidplas

De fusie tussen de bibliotheek in Nieuwerkerk aan den IJssel en de bibliotheek organisatie De Groene Venen is in een afrondende fase. Dat liet een woordvoerder van de gemeente Zuidplas donderdagmorgen weten.

Begin dit jaar werd bekend dat na jaren lange discussies en onderhandelingen de bibliotheek in Nieuwerkerk zou opgaan in de organisatie De Groene Venen. Hierdoor is er in de gemeente Zuidplas een partij die verantwoordelijk is voor het bibliotheekwerk. De organisatie is al actief in de andere Zuidplas dorpen, Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk.

De afgelopen maanden is gebruikt om te werken aan een begroting van 2014. Dit blijkt een moeilijke en tijdrovende opdracht te zijn omdat er een flinke bezuinigingsdoelstelling is. Uitgangspunt is een budget van 12 euro per inwoner inclusief de huisvestinglasten.

De komende jaren zullen de bibliotheken gaan verhuizen. In Zevenhuizen komt de bibliotheek in dorpshuis Swanla. Die in Moordecht komt op termijn in de nieuwe brede school. Ook is het de bedoeling dat Moerkapelle een kleine bibliotheek krijgt in plaats van een bibliobus.

De afgelopen jaren is er ook gesproken over een goedkopere locatie voor de bibliotheek in Nieuwerkerk. Op hele korte termijn zal waarschijnlijk geen verhuizing plaats vinden omdat er sprake is van een langlopend huur contract. Wanneer het contract afloopt is een verhuizing wel waarschijnlijk.