Clicky

Politie en gemeente: "Geef fietsendieven geen kans!"

Copyright Omroep Zuidplas
In de week van 2 tot en met 6 september besteden politie en gemeente Zuidplas extra aandacht aan het voorkomen van fietsdiefstal. Dit gebeurt in het kader van een landelijke week om fietsendiefstal en heling terug te dringen.

In Zuidplas letten politieagenten en bikers van de gemeente in deze week tijdens de surveillance en bij controles extra op fietsen waaraan te zien is dat ze mogelijk gestolen zijn. Een fiets zonder vast slot geeft aanleiding om deze te controleren. 

Uit cijfers van de politie blijkt dat vooral het gebied rond het NS-station en het winkelgebied rond de Reigerhof in Nieuwerkerk aan den IJssel gevoelig zijn voor fietsendiefstal. Ook in het winkelgebied in het Oude Dorp en bij sportaccomodaties worden iets meer fietsen gestolen dan elders. Dit is te zien op het kaartje van Nieuwerkerk aan de rechterzijde.

In de andere dorpen ligt het aantal diefstallen zo laag dat er geen kaartmateriaal van is. Dit houdt niet in dat inwoners van Moordrecht, Moerkapelle en Zevenhuizen geen slachtoffer kunnen worden van deze vorm van criminaliteit. Vaak gebeurt dat wanneer er stations en winkelgebieden in Gouda, Zoetermeer of Nieuwerkerk per fiets worden bezocht.

Preventietips

Fietseigenaren kunnen zelf veel doen om te voorkomen dat hun eigendom wordt gestolen. Het promotieteam van het Centrum voor Fietsdiefstal komt op locatie en geven fietsers hierover tips op papier én in persoon krijgen. Ook worden registratiekaarten uitgedeeld. Deze zijn ook te downloaden: www.politie.nl/onderwerpen/diefstal-fiets

Graveren

Een speciaal graveerteam van het Fietsdepot Haaglanden graveert gratis een uniek framenummer in fietsen. Uiteraard moet men wel kunnen aantonen de rechtmatige eigenaar van de fiets te zijn. Fietsen die al een uniek framenummer of een chip hebben, worden niet gegraveerd.

Het promotie- en graveerteam is op vrijdag 6 september van  9:30 – 11:30 uur aanwezig op het Raadhuisplein, bij het winkelcentrum De Reigerhof, in Nieuwerkerk aan den IJssel

 

Fietswrakken verwijderen

Vanaf 3 september voert politie en gemeente een fietswrakkenactie uit. Fietsen waarmee niet meer veilig aan het verkeer deelgenomen kan worden krijgen een waarschuwingssticker. Na 14 dagen wordt de fiets(wrak) verwijderd. Kijk op www.zuidplas.nl voor meer info.