Clicky

Omroep Zuidplas komende 5 jaar weer publieke omroep voor Zuidplas

Copyright Omroep Zuidplas

Het Commissariaat voor de Media heeft de afgelopen week Stichting Omroep Zuidplas aangewezen als de publieke media instelling in de gemeente Zuidplas. De aanwijzing gaat in per 1 januari 2015 voor een periode van vijf jaar.

Het besluit van het Commissariaat volgt op een traject van een half jaar dat staat voor de zendtijd aanvraag. Een belangrijk deel is het politieke besluit van de gemeenteraad waarin verklaard wordt dat Omroep Zuidplas voldoet aan de eisen die worden gesteld in de mediawet. Hierin wordt onder andere gekeken of de instelling representatief is voor de lokale omgeving.

De politiek in Zuidplas had eind oktober tien minuten nodig voor de behandeling van deze aanvraag. De raad stond, met veel lof uitingen en een bos bloemen, unaniem achter de nieuwe aanvraag. In iedere gemeente kan één lokale publieke media instelling actief zijn. De organisatie moet volgens de mediawet een lokaal toereikend media aanbod brengen.

De nieuwe toewijzing is de tweede sinds de vorming van de gemeente Zuidplas. De omroep komt voort uit een samengaan van de lokale omroepen in Moordrecht en Nieuwerkerk. Omroep Zuidplas is in het afgelopen periode uitgegroeid tot een cross mediale organisatie waarin naast radio ook internet en TV twee belangrijke pijlers zijn. Bij Omroep Zuidplas zijn ongeveer 100 vrijwilligers actief die met een minimum aan middelen 365 dagen in een jaar de programma’s via radio, tv en internet verzorgen.

Beluister hieronder de behandeling van de zendtijd aanvraag in de gemeenteraad eind oktober: