Clicky

Jeroen van Dijk: Een nieuw jaar!

Copyright Omroep Zuidplas

Tien februari 2013 vertrok Jeroen van Dijk voor minstens één jaar naar Panama om daar te gaan werken voor Operatie Mobilisatie (OM). Inmiddels is zijn zevende nieuwsbrief verschenen.

Terwijl Lorenzo, een gespierde jongeman van 34 jaar, aan het werk is op een grote koffieboerderij in de felle middagzon vraag ik hem: 'Lorenzo, weet je wie Jezus is?’ ‘Ja, ik weet wel iets van hem. Hij leefde ongeveer 30 jaar op aarde en had veel ruzie met farizeeërs.’ Voorzichtig maar bewust vraag ik hem: 'Zou je meer van hem willen weten?' zonder twijfeling antwoordt Lorenzo: 'Ja, graag'.

Tijdens een oriëntatiebezoek voor nieuwe manieren van evangelisatie was dit is één van de gesprekken op een koffieboerderij niet ver van waar ik woon. Veel arbeiders zijn indianen die hier geld verdienen voor hun arme familie. OM Panama gaat kijken wat we voor mannen als Lorenzo kunnen betekenen.

Wat gebeurde er in januari?
Heeft u zich wel eens afgevraagd waar u schitterend kunt trouwen? Een Zwitserse collega en vriend trouwde afgelopen januari in Guatemala en had duidelijk zo'n locatie gevonden.

2014-01-11 15.33.49 

Nadat ik de bruiloft had bijgewoond, was ik in de gelegenheid om voordelig Spaanse lessen te volgen in een koloniaal stadje in Guatemala. De gesprekken met leraren, medestudenten en huisgenoten zijn waardevol geweest. Waaronder een gesprek met een indiaanse lerares Marta die opgroeide in een wereld met hekserij en nog steeds niet de bevrijding van Jezus gevonden had. Of zoals een Canadese vriend die het boeddhisme omarmd: 'ik kan niet geloven in een zogenaamde God van Liefde die tijdens een zondvloed duizenden mensen opbrengt'.

Via contacten van OM kon ik ook helpen bij een trainingsweekend voor voetbalcoaches over ‘Hoe bereik je door voetbal je pupillen met Gods woord?'

Monte Sion.jpg 

Ook hield ik een meditatie in een grote jeugdgevangenis in grote aula. Het was heel bijzonder en enkel een voorrecht op dit te mogen doen. Het onderwerp was 'Jezus het brood des levens'.

Ik geloof niet in toeval
ent u het woord 'serendipiteit'? De van Dale vertelt ons 'de gave om door toevalligheden en intelligentie iets te ontdekken waar men niet naar op zoek was'. Als christen hoeven we niet in 'toevalligheden' te geloven. Het is bijzonder hoeveel momentjes of serendipiteit God geeft als we Hem volgen. Zo'n moment beleefde ik tijdens de terugreis vanuit Guatemala naar Panama begin februari. Mijn vlucht werd omgeboekt en na de landing in de hoofdstad Panama ontmoette ik een zojuist gelande Colombiaanse vriend, die opreis was naar een christelijke conferentie 'evangelisatie rond moslim'. Dezelfde dag nog kreeg ik een officiële uitnodiging om de conferentie een week bij te wonen. In Panama city zijn grote moslim gemeenschappen en elke middag deden we evangelisatiewerk rond deze moslims. De foto is genomen op een van deze middagen.

Evangelisatie to Moslims.jpg

En nu verder?
Op dit moment schrijf ik vanuit de basis in Volcan. Ik kan een week tot rust komen in mijn 'thuis'. Het leven hier is een stuk rustiger vergeleken met de drukte van afgelopen tijd. Het is hier droogseizoen en het klimaat is nu optimaal. Overdag is het 25°C en is er veel zon. Door gebrek aan water zagen mijn plantjes in de tuin er wat beteuterd uit toen ik terugkwam maar ondertussen staan ze er weer goed bij. Hoewel het klimaat u misschien jaloers maakt, is het volgende week weer andere koek. Dan begint onze evangelisatietijd bij de stammen, diep in het binnenland van Panama gelegen en voor velen onbereikbare gebieden. Het team zal een aantal weken in enorm droge gebieden verblijven met temperaturen tot wel 40°C.

Mag ik u bedanken?
Met het nieuwe kalenderjaar begint ook een tweede werkjaar met Operatie Mobilisatie. Ik wil persoonlijk iedereen bedanken voor u support, betrokkenheid en bovenal uw gebed.

Zie ook de eerdere artikelen:
Jeroen van Dijk: Ontmoetingen onderweg
Jeroen van Dijk: de tijd vliegt!
Jeroen van Dijk tussen de indianen
Jeroen van Dijk in Panama: nieuwe indrukken
Jeroen van Dijk vanuit Panama: Project met Amerikanen
Veilig aangekomen in Panama
Presentatie-avond Jeroen van Dyk
Radio interview Wouter Klop: Operatie Mobilisatie
Gideonschool spaart 2.625 euro voor Logos Hope
Jeroen van Dijk op weg naar Panama
Jeroen van Dijk voor minstens één jaar naar Panama
Uitzendingsdienst Jeroen van Dijk kort voor vertrek naar Panama