Clicky

Waarschuwingen op Facebook leiden eigen leven

Copyright Omroep Zuidplas
De afgelopen dagen worden op Social Media, en in het bijzonder op Facebook, waarschuwingen gedeeld voor mannen die het op jonge meisjes voorzien hebben. In Nieuwerkerk en Moordrecht zijn de waarschuwingen niet op feiten gebaseerd.

De afgelopen week wordt er bijvoorbeeld gewaarschuwd voor een wit busje met daarin drie mannen die jonge meisjes lastig zouden vallen. Nadat eerder deze week de waarschuwing in Nieuwerkerk rond ging is gisteren en vandaag onder andere Moordrecht, Oudewater, Sassenheim en Gouda aan de beurt.

Waarschijnlijk ligt de bron van het verhaal bij een voorval in Zoetermeer. Het verhaal is in tussentijd echter helemaal verdraaid en daarmee een “Hoax” geworden. De politie in de gemeente Zuidplas laat weten dat er geen enkele melding bekend is. Wanneer er daadwerkelijk sprake is van een verdachte situatie in een wijk of dorp zal de politie middelen als Burgernet inzetten. Ook zijn er dan vanuit verschillende andere bronnen meldingen te vinden.

Door de valse meldingen die eindeloos verspreid worden daalt de alertheid op het moment dat er daadwerkelijk iets aan de hand is. Op Facebook zijn er al langere tijd initiatieven om het zinloos delen tegen te gaan en mensen te wijzen op onzin verhalen.

De politie vraagt wel om waakzaam te zijn en verdachte situaties altijd door te geven. Wanneer u daadwerkelijk getuige bent van iets dat niet klopt of verdacht is dan kan er gemeld worden via het alarmnummer 112. Dit kan bijvoorbeeld ook als u verdachte figuren in de wijk ziet rond lopen die er niet horen of wanneer u ziet dat er daadwerkelijk wordt ingebroken of mensen lastig worden gevallen. Heeft u geen telefoon bij de hand en zijn de daders al even weg dan kunt u altijd nog een melding doen via 0900-8844. Het doen van meldingen via Social Media is niet handig omdat deze accounts niet 24 uur per dag gelezen worden.

Op de hoogte blijven van het laatste lokale nieuws via Social Media kan via Twitter @omroepzuidplas of geef een like op de Omroep Zuidplas pagina op Facebook