Clicky

Nieuwerkerk houdt bibliotheek, locatie nog niet zeker

Copyright Omroep Zuidplas

Het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel houdt in de toekomst een bibliotheek. Wethouder Rik van Woudenberg liet dit afgelopen dinsdag 10 juni weten tijdens een eerste mediabijeenkomst van het nieuwe Zuidplas college.

Van Woudenberg heeft de afgelopen week informeel contact gehad met de bibliotheekorganisatie De Groene Venen over de situatie. De organisatie is vanaf 1 januari verantwoordelijk voor al het bibliotheekwerk in Zuidplas. Volgens een subsidiecontract, dat vorig jaar is getekend, moet De Groene Venen een bibliotheek van minimaal 500 vierkante meter in Nieuwerkerk exploiteren. Dat is minder dan de huidige dure locatie boven de Reigerhof. Het is daarom nog niet zeker waar de bibliotheek in de toekomst gevestigd zal zijn. 

Verontruste inwoners hebben bij de gemeente een WOB-verzoek ingediend over de bibliotheek in Nieuwerkerk. Dit hebben ze gedaan na geruchten dat de bibliotheek in Nieuwerkerk dicht zou gaan. Het officiële verzoek om informatie moet binnen vier weken worden beantwoord. Burgemeester Kats liet tijdens de mediabijeenkomst weten een beetje verbaasd te zijn over het officiële WOB -verzoek. De verontruste inwoners hadden ook gewoon kunnen bellen met de gemeente en zo alle informatie kunnen krijgen. Een WOB-verzoek moet een laatste redmiddel zijn om aan informatie te komen. Voor zover bekend hebben de verontruste inwoners nooit eerder bij de gemeente aan de bel getrokken over het bibliotheekwerk in Nieuwerkerk.

De Groene Venen neemt het bibliotheekwerk over van de zelfstandige bibliotheekorganisatie in Nieuwerkerk. De Nieuwerkerkse organisatie stopt aan het einde van het jaar. Het is wel mogelijk dat tijdens de overgang de bibliotheek een korte periode dicht gaat. De overgang is het gevolg van een lange periode van onderhandelingen tussen de twee bibliotheekorganisaties en de gemeente. Het bestuur van de Nieuwerkerkse bibliotheek heeft zich in de loop van het proces meerdere keren niet aan gemaakte afspraken gehouden. Een gewenste fusie met de Groene Venen ging hierdoor niet door.

Veel nieuwsartikelen over het bibliotheekdossier van de afgelopen jaren zijn terug te vinden via trefwoord Bibliotheek.

Bekijk ook een video waarbij toenmalig wethouder Verbeek het nieuwe subsidiecontract ondertekende met een bestuurslid van De Groene Venen: