Clicky

Gambiagroep: Blessings!

Copyright Omroep Zuidplas

Deze maand is er een groep jongelui vanuit de Protestantse Gemeente De Stroom uit Moordrecht naar Faraba, Gambia.

De groep bestaat uit 20 jeugdleden tussen de 17 en 20 jaar en 4 leiding. De groep gaat naar Gambia met de Christelijke organisatie Livingstone.

Samen met lokale bouwvakkers bouwen ze in de ochtenden mee aan een nieuwe school van waaruit ook een jongerencentrum gestart zal worden. In de middagen is er ruimte om activiteiten met de kinderen te doen (sport- en spel en lesgeven). In de namiddag en avonden zijn er activiteiten voor de Gambiaanse jeugd (een sporttoernooi, een filmavond, een Bijbelstudie etc.). Ook mensen thuis bezoeken en de nationale 'cleansing day' behoren tot de mogelijkheden. Zij schrijven met regelmaat een blog over hun belevenissen.

Vandaag deden ze dat opnieuw: "Nadat de mascara voor de eerste keer uit de beautycases werd geplukt en iedereen zijn danskleren aan had ging een deel van de groep op weg naar Serekunda voor het dansfeest dat zou beginnen met een karaokeshow. Aangekomen bij het gebouw vielen Anna’s verwachtingen in duigen met grote letters stond er op het aanplakbiljet “Gospelshow” ipv Martin Garrix. Onopgemerkt kwamen wij echter niet binnen. Dit maakte dat wij natuurlijk ook onze act moesten presenteren in de zaal. Daar stonden wij dan als blanken onvoorbereid en ja wat doe je dan…… hoofd, schouders, knieën, tenen, knieën teen! Wel een beetje stijfjes tussen als die swingende Afrikanen. De karaokeshow stelden niets voor maar de zaal gaat plat als er een man in vrouwen kleren verschijnt. Aan het eind van de avond werden wij nog naar voren geroepen omdat de presentator onze werkvakantie zo bijzonder vond. Hierop zongen wij met elkaar “” We are the world” Er is geen mooiere manier om deze af te sluiten toch?

Zaterdag 18 juli
Heerlijk deze morgen lekker uitgeslapen…. Helaas betekent dit wel dat je uit je bed drijft maar het is nu eenmaal niet anders. Het weekend staat voor de deur met veel leuke dingen. Met wat vertraging op weg naar de Zoo. De zijdeur van ons busje valt er namelijk spontaan uit en moet natuurlijk eerst gerepareerd worden. Zodra de deur weer enigszins in z’n rails zit gaan wij op weg. Aangekomen bij de Zoo begint het onderhandelen over de prijs. Hahaha wij zijn natuurlijk echte Hollanders en willen geen cent te veel betalen. 15 minuten later begint onze wandeling door Zoo waar wij eerst kennismaken met een ijsvogel en worden gewezen op een onzichtbare krokodil.

Vervolgens lopen wij een half uur over een klein paadje door het oerwoud waar wij tenslotte uitkomen bij de aapjes. Nadat wij ons evenbeeld hebben bekeken gingen wij op weg naar de laatste groepje dieren van de Zoo. Hyena’s en gieren. Zo dat was de Zoo. Hierna iedereen weer in onze vervoermiddel gepropt en op weg naar de lunch. Helaas horen wij een zacht gesis wat betekent dat het busje een lekke band heeft. Maar zoals wij al eerder ervaren draaien Afrikanen hier hun hand niet voor om. Intussen vinden wij ook een praktische oplossing voor de lunch en gaan hierna naar de heerlijke koele supermarkt om ons basis voedsel in te slaan (cola en chips). ’s Avonds wacht ons een big surprise. Seal heeft namelijk een echte Afrikaanse dans en muziekband bij ons uitgenodigd. Wat hebben wij genoten van de muziek en de dans. Ook weten wij nu zeker dat de Afrikaanse dansmoves niet door een blanke onder de knie te krijgen zijn. Als afsluiting nog een algemene mededelingen….. onze kamers zien er pico bello uit!! Blessings

Zondag 19 juli 2015
Opnieuw konden we weer redelijk uitslapen voordat de kerkdienst begon. Tijdens het ontbijt werden er twee nummer geoefend; ‘Give my oil in my lamp’ en ‘Vrede zij u’. Het fiasco van de vorige keer wilden we graag niet nogmaals meemaken. Het was een bijzondere dienst en het oefenen werd beloond. De pianist deed (iets te) enthousiast mee, waardoor het niet altijd even zuiver klonk. Velen van ons werden geraakt door de liederen en teksten. De tranen vloeiden alom. Een van de Gambiaanse vrouwen trad op als surrogaat moeder en troostte een ieder die huilend naar buiten ging. Pastor Syl bedankte de klusjesman voor zijn vele werk in de kerk en gaf hem spontaan zijn horloge als teken van z’n waardering. Na de dienst zijn we teruggegaan naar het yfc center om te genieten van een heerlijke lunch met pannenkoeken doordrenkt met Nutella, hotdogs en een lekker gebakken eitje. Daarna zijn we met iedereen naar het strand gegaan om te genieten van een verassend koele dag. Na een heerlijk ontspannen middagje moesten we onze onderhandeling skills in de strijd gooien om een aantal leuke kleedjes voor 200 dallasi (ongeveer 4 euro) mee te krijgen wat niet gelukt is. Na een heerlijk diner op het strand met rijst en een soort verse chicken tonight konden we een 2e poging wagen bij een andere mevrouw die wel overstag ging voor de 200 dallasi. Nadat iedereen een leuk printje uitgezocht had en we met de halve groep in de kleine pick-up gepropt waren gingen we weer terug richting huis. Daar aangekomen hebben we alle leuke reacties teruggelezen van de vorige avond en is de halve groep begonnen aan een spannend potje weerwolven.

maandag 20 juli 2015
Gisteravond was er weer een hoogtepunt, we konden namelijk weer al jullie reacties lezen, terwijl we lekker aan het handwassen waren. We kijken er iedere keer weer enorm naar uit om wat van jullie te horen. Bedankt voor alle leuke reacties elke keer!

Vandaag was er een dieptepunt, het was namelijk langzaam-maandag. Op de bouwplaats was het warm en er was niet genoeg te doen om allemaal tegelijk bezig te zijn. Dat gold ook voor de bouwvakkers. Daarentegen zorgde dit wel voor extra drinkpauzes, helaas… (grapje). Eerst gingen we water halen, de fundering dicht gooien en de drogende stenen voor morgen op stapelen. Het water is nodig om daarna cement te maken om in de steunpilaren te kunnen storten.

Toen we na een stop in de westerse supermarkt thuis aankwamen, zaten er weer een paar lieve koters/kinderen op ons te wachten. Maar als je om half 5 thuis komt van de bouw ben je een beetje te moe om te loomen met 20 energieke kinderen om je heen. We hebben er een gezellige middag van gemaakt met de kinderen. Vanavond staat er tof spel op het programma waar we elkaar nog beter leren kennen. We zijn benieuwd waar er nog wat te ontdekken valt!