Clicky

Tweede Kamerlid Smaling (SP) maakt kennis met laagste polder van Nederland

Copyright Omroep Zuidplas

Tweede Kamerlid Eric Smaling (SP) heeft zich verbaasd over de veelzijdigheid van het gebied in de Zuidplaspolder tijdens zijn werkbezoek aan de gemeente Zuidplas. Smaling bezocht de laagst gelegen polder op vrijdag 11 september.

De route van het bezoek liep via het Abraham Kroesgemaal langs de Hollandsche IJssel, via Moordrecht, de polder in richting Zevenhuizen en terug naar Nieuwerkerk. De discussie ging vooral over de bodem en woningbouw in de Zuidplaspolder, de woningbouwplannen en afval. Smaling werd begeleid door SP afdelingvoorzitter Roy Korbijn, fractievoorzitter Jan Baas en wethouder André Muller.

Bij het Abraham Kroesgemaal werd Smaling ontvangen door Hoogheemraad Dorenda Gerts. De groep kreeg een rondleiding door oud hoogheemraad Gerdien Tober in dit unieke gemaal dat zowel polder als boezemgemaal is. Jan Oostdam van het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard gaf uitgebreid uitleg over de problemen van waterbeheer in het restveengebied.

Smaling was erg geïnteresseerd in de suggestie dat dit gebied een goede kandidaat is om een nat groengebied kan worden ingezet ter compensatie van de tweede Maasvlakte. Dit in plaats van de goede landbouwgrond in Rhoon waar tegen veel verzet is.  In het restveengebied zal verder bodemdaling er de aankomende jaren toe leiden dat normale landbouw onmogelijk maken en boeren zullen over moeten stappen op bijvoorbeeld cranberries of olifantengras.

Vervolgens kreeg Smaling ook een rondrit door de Zuidplaspolder langs bijzondere bedrijven of instellingen. “Iedere vierkante meter hier heeft zijn eigen verhaal, iets wat je niet verwacht als je dit gebied vanuit de trein bijvoorbeeld” was de indruk van Smaling. Projectleider Arjen de Vries heeft Smaling de plannen in de Zuidplaspolder uitgelegd. Omdat de plannen meerdere keren naar beneden zijn bijgesteld ging de discussie met Jan Baas ook over de grote risico´s die gemeenten lopen met gronden.

Met wethouder Muller had Smaling ook nog een discussie over het afvalvraagstuk waarbij beiden dezelfde mening hebben dat afval een nieuwe grondstof is. Zuidplas is een van de best afvalscheidende gemeenten in Midden Holland. Tot slot vroeg Muller aandacht voor de problematiek op de A20, waarbij er deze week weer aanrijdingen waren te betreuren bij Nieuwerkerk aan den IJssel.