Clicky

VEDJ organiseert D-Day-excursie naar Normandische invasiestranden

Copyright Omroep Zuidplas

Om nooit te vergeten… Dat is het thema waarmee Stichting VEDJ (Voor en Door Jongeren) jongeren ervan bewust wil maken dat we oorlogen moeten voorkomen. De stichting uit Nieuwerkerk aan den IJssel organiseert dit voorjaar een excursie naar Normandië.

De stichting organiseert jaarlijks een low budget excursie voor jongeren en volwassenen naar een plek waar ze kunnen ervaren hoe verschrikkelijk de gevolgen zijn van een oorlog. De ouderen die meegaan kunnen hun ervaringen of de herinneringen die ze van hun ouders hebben meegekregen over WOII, met de jongeren delen. Deze formule brengt veel respect bij voor jong en oud.

Voor de derde keer gaat de busexcursie naar Normandië, waar op 6 juni 1944 de invasie begon die leidde tot de bevrijding van Europa op het Nazi-regime. De eerste overnachting is in de touringcar die vrijdagavond 10 juni uit Nieuwerkerk vertrekt. Zaterdagochtend vroeg kan daardoor direct worden begonnen met het bezoek aan de vele sites, waaronder de Duitse en Amerikaanse begraafplaatsen, het kapotgebombardeerde bunkercomplex Point du Hoc bij Omaha Beach en het prachtige nieuwe Overlord Museum in Colleville.

Rond lunchtijd is in Saint-Laurent-sur-Mer een meet and greet gepland met oorlogsveteranen. Bij de gereconstrueerde pontonbrug in Vierville legt Tenno Dogger, de Nederlandse voorzitter van de stichting Deep Respect, kort uit hoe de kunstmatige haven in enkele dagen werd aangelegd. Daarna volgt een bezoek aan de kanonnen van Longues-sur-Mer en het stadje Arromanche, waar de pontons nog in zee te zien zijn. De avond is iedereen vrij om de terrasjes van de Middeleeuwse stad Bayeux te bezoeken, want het hotel ligt in het hart van de stad. De meeste zullen na alle indrukken vroeg in bed duiken.
Zondagochtend 13 juni rijdt de bus terug via de musea Pegasusbridge en La Coupole, de imposante koepel, waarvandaan ballistische V2 raketten zouden worden afvuurd op Engeland. De bus arriveert zondagavond in Nieuwerkerk.

Het is een pittig en emotioneel programma, maar zeer de moeite waard. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. De kosten voor jong en oud zijn 200 euro per persoon. Dat is inclusief reiskosten, alle toegangsgelden en een overnachting met ontbijt in een driesterren Westernhotel in Bayeux. Drank en maaltijden onderweg zijn voor eigen rekening. Opgeven kan via www.VEDJ.info/Activiteitenagenda.

Gids Willem Bezemer bereid zich in het bezoekerscentrum van de Amerikaanse begraafplaats van Omaha Beach voor. (Foto: Rob Stolk)