Clicky

Hoogheemraadschap wil sloopplannen historische sluis doorzetten

Copyright Omroep Zuidplas

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard wil sloopplannen voor een deel van de Snelle Sluis bij Moordrecht doorzetten. Dat wordt duidelijk in een briefwisseling tussen het schap en de Historische Vereniging in Moordrecht.

Het Hoogheemraadschap wil het oude deel van de Snelle Sluis dat niet meer in gebruik is slopen. Het schap wil de sloopplannen binnenkort overleggen met de gemeente Zuidplas. Of de gemeente ook achter de sloopplannen staat is niet duidelijk. Voormalig wethouder Henk van der Torn heeft zich in 2010 en 2011 juist sterk gemaakt voor het behoud van het stukje streekhistorie.

Ook de Historische Vereniging houdt zich al jaren bezig met de Snelle Sluis maar is tot nu toe niet betrokken door het bestuur van het Hoogheemraadschap. In februari van dit jaar heeft de historische vereniging een brief geschreven met daarin de zorgen over de toekomst van de sluis en het aanbod mee te willen denken over behoud. Ook zijn er alternatieven aangedragen.

Als antwoord daarop heeft het Hoogheemraadschap laten weten dat de sloop vast staat en dat men alleen nog bereid is om te informeren over de sloopplannen. Inmiddels zijn uit veiligheidsoverwegingen de oude sluisdeuren verwijderd.  Het hoogheemraadschap wil alleen nog informeren over de voorgenomen sloop van de Snelle Sluis. De historische verenging verbaasd zich erover dat het waterschap de uitgewerkte sloopplannen graag doet toekomen. In een nieuwe brief schrijft de historische vereniging uit Moordrecht dat men helemaal geen sloop wil en de alternatieve plannen voor de sloop eindelijk een keer wil bespreken.

Afgelopen week heeft een woordvoerder van het schap de Historische Vereniging uitgenodigd voor een informatieavond op 17 mei. De Historische Vereniging wil hier graag gebruik van maken in de hoop dat het hoogheemraadschap toch ook informatie wil ontvangen over alternatieven voor de sloop van de historische sluis. De Snelle Sluis is de verbinding tussen de Hollandsche IJssel en de ringvaart rond de Zuidplaspolder. Als waterkering is al langer geleden een nieuwe sluiskolk in gebruik genomen. Het historische deel van de sluis wordt niet meer gebruikt door het scheepvaart verkeer.