Clicky

Kleine delegatie Zuidplas bezoekt viering 50-jarig partnerschap in Bückeburg

Copyright Omroep Zuidplas
De viering van het 50-jarige partnerschap tussen Bückeburg en Sablé sur Sarthe is afgelopen weekend uitgebreid in Duitseland gevierd. Vanuit Zuidplas bezocht een kleine delegatie de jubileumviering. Het Duitse Bückeburg heeft bijna evenlang een stedenband met Nieuwerkerk.

Het comité Internationale Betrekkingen en Vrienden van Bückeburg in Zuidplas bezocht de viering van het jubileum afgelopen weekend. Het comité schreef onderstaand verslag van het bezoek.

Donderdag 5 mei werden de delegaties uit Sablé sur Sarthe en Zuidplas ontvangen door het Gemeentebestuur van Buckeburg. De delegatie uit Frankrijk (komend met 2 bussen) had een lange reis van 12 uur achter de rug. Na het welkomstwoord gingen sommigen naar gastgezinnen, jongeren naar een school, de brandweer naar een sporthal en anderen naar een hotel. De middag was vrij te besteden. Een aantal leden van het comitéleden werden door hun gastheren en- vrouwen rondgeleid in een natuurgebied in de omgeving van Buckeburg, waaronder het kurpark Bad Nenndorf.

Vrijdag stond in het teken van het bezoek aan concentratiekamp Bergen - Belsen waar 55.000 mensen zijn omgekomen. De delegaties kregen daar een rondleiding. Er waren vele massagraven en van enkele gebouwen waren nog bouwrestanten. Iedereen was zeer onder de indruk. Leden van het comité legden een bloemstuk bij de gedenksteen voor Anne en Margot Frank.

Zaterdag werd de officiële verlenging van de jumelage tussen Bückeburg en Sablé sur Sarthe bekrachtigd. Er werden cadeaus overhandigd tussen beide burgemeesters en zij benadrukten
de waarde van deze band, mede gezien in het licht dat Frankrijk en Duitsland elkaars vijanden waren in beide wereldoorlogen in de vorige eeuw.

De voorzitter van ons comité Aad Stuivenberg memoreerde, dat wij in Nederland net 4 en 5 mei hadden beleefd en sprak zijn waardering uit over het organiseren van het bezoek aan Bergen - Belsen. Het comité overhandigde de cadeaus van de gemeente en vanuit het comité het dagboek van Anne Frank in het Duits en het Frans en de ingelijste foto's van Rob
Belterman van de molenviergang en het monument van de watersnoodramp (in 1953) alsmede bloemen.

In alle toespraken kwam naar voren, dat wij elkaar in Europa nodig hebben in deze tijden van crises, zowel bij de financiële als ook bij de vluchtelingencrisis.
De komst van het comité werd gewaardeerd, maar benadrukt werd dat het college en raad vertegenwoordigers zijn van de inwoners en in die hoedanigheid bij dergelijke gelegenheden geacht worden aanwezig te zijn. Er is ook immers een raadsbesluit genomen om de jumelage voort te zetten.

In de middag kon men kiezen voor een rondleiding door de stad of een fietstocht door de “Bückeburger Niederung” dat 65 Ha groot is. Het is een natuurgebied in ontwikkeling. Het is het leefgebied en slaapplaats van bedreigde vogelsoorten. Hier leeft o.a. de ooievaar.

Het comité kijkt terug op een aantal mooie dagen (ook qua weer), waarin de onderlinge banden weer aangehaald en verstevigd zijn.