Clicky

Joodse zang kleurt morgendienst in Nieuwerkerks Ontmoetingscentrum

Copyright Omroep Zuidplas

De christelijke kerk is ontstaan vanuit het jodendom. Jezus was een joodse man, evenals de apostelen. Deze ‘onopgeefbare’ verbinding krijgt in vele protestantse kerken elk jaar bijzonder accent op Israëlzondag, dit jaar op 2 oktober.

In het Ontmoetingscentrum (Bospolderstraat 10) ondersteunt Mannenkoor Nieuwerkerk de morgendienst (9.30 uur) met liederen uit de synagoge. Voorganger is ds. Roel Stutvoet uit Berkel en Rodenrijs. 

Het koor heeft dit najaar een druk programma. Op 2 oktober ‘s middags is het uitgenodigd in een zangdienst in Barendrecht. Daarna volgen kerkdiensten in Capelle a/d IJssel, Zuidland en Rotterdam. De liederen komen in de regel uit het Amsterdams Chazzanoet, geredigeerd door Hans Bloemendal, de voormalige opperchazzan met wie het koor in 1993 is gestart. Teksten (hebreeuws) en muziek stammen uit de Oost-Europese traditie.

Op de avond van Israëlzondag gaat de joodse gemeenschap het jaar 5777 in, de verjaardag van de Schepping. Het is dan twee dagen feest. Men wenst elkaar Moge u worden ingeschreven voor een goed jaar, waarbij stukjes appel met honing worden rondgedeeld. Joods Nieuwjaar is tegelijk het begin van een periode van inkeer, eindigend tien dagen later met Grote Verzoendag.