Clicky

"Nieuwerkerkse ijsbaan en recreatieschap Hitland blijft een slechte combinatie"

Copyright Omroep Zuidplas

Schaatsen op de ijsbaan in het Hitland gebied in Nieuwerkerk aan den IJssel zit er niet in. Niet alleen het weer werkt net niet genoeg mee maar ook het recreatieschap Hitland laat weer steken vallen. De frustratie onder schaatsliefhebbers is groot.

Weerman en schaatsfanaat Leen de Koning is er duidelijk over. "We hebben wel een unieke ijsbaan, want ik denk dat er geen ijsbaan in Nederland is, waar nog hier en daar open water is te vinden." Leen de Koning kwam zwaar teleurgesteld terug van een fietsritje naar het Hitlandgebied.

Ondanks alle beloften vanuit het recreatieschap bleek de pomp niet uitgezet te zijn. Gevolg was gisteren een maximale ijsdikte van twee centimeter en in het midden nog open water. "De komende dagen wordt er minder vorst verwacht dus de 6 tot 8 cm, die we nodig hebben, halen we nooit" aldus Leen de Koning.

Ondanks alle mooie verhalen en beloftes ziet de bekende weerman de combinatie van de ijsbaan die door het recreatieschap beheerd wordt absoluut niet zitten. Het drama is al in de jaren negentig begonnen en iedere winter met ijs worden er weer nieuwe hoofdstukken aan toe gevoegd.

Afgelopen week bleek er een leiding verstopt te zitten waardoor in allerijl reparaties nodig waren. Gevolg was een leeggelopen ijsbaan terwijl de weerkaarten zinspeelde op een flinke vorstperiode. Na de reparatie is de baan weer volwater gepompt en vanuit het recreatieschap is beloofd om de pomp optijd uit te zetten, maar dit blijkt dus niet gebeurd te zijn. Door het stromende water bevriesd de ijsbaan niet compleet. 

Vorig jaar toen het eind november al flink kouder werd bleek de ijsbaan niet gemaaid te zijn en stond er helemaal geen water in. Na aandringen bij het recreatieschap is dit alsnog gebeurd.

Voor Leen de Koning en de andere schaatsliefhebbers is het nu wachten op een eventueel volgende vorstperiode. "Vreemd dat ik de combinatie ijsbaan en recreatieschap niet zo zie zitten, ondanks alle mooie verhalen en beloftes. Maar het zijn alleen de schaatsliefhebbers die zich hierom druk maken blijkt al; jaren." sluit de teleurgestelde schaatsliefhebber om naar een volgende bladzijde in het drama dat ijsbaan en het recreatieschap Hitland heet.