Clicky

Nacht van de Stille Omgang

Copyright Omroep Zuidplas

In de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 maart 2017 willen de parochianen van de Sint Jan de Doper en andere belangstellenden voor de zestiende keer de Stille Omgang in Amsterdam lopen.

Tot de Sint Jan de Doper parochie behoort ook de Sint Johannes onthoofding uit Moordrecht. De omgang duurt ongeveer een uur en begint om middernacht. Pastoor Van Klaveren (De zeven sacramenten door Dick van Klaveren (video)) gaat met de parochianen mee en zal voorgaan in de Eucharistieviering in de Begijnhofkapel in Amsterdam om 22.30 uur. Voordat men naar Amsterdam vertrekt is er een overdenking om 20.00 uur in de H. Josephkerk in Gouda waar kapelaan van Paassen voor zal gaan.

Hostiewonder
Tijdens de jaarlijkse Stille Omgang gedenken duizenden gelovigen uit het hele land een hostiewonder dat in 1345 in Amsterdam plaatsvond. In dat jaar lag er in de Kalverstraat een man op sterven. Kort nadat hij de Heilige Communie had ontvangen, braakte hij die weer uit in het haardvuur. De volgende dag bleek dat hij de hostie in zijn geheel had uitgebraakt en dat deze niet was aangetast door het vuur. Een priester bracht de hostie vervolgens naar de Oude Kerk, maar kort daarna werd die weer teruggevonden in het huis van de zieke man. Dit fenomeen herhaalde zich nog een aantal keer, waarna men officieel kon vaststellen dat er sprake was van een mirakel.
 
Processie
Sinds de middeleeuwen werd dit voorval herdacht met een jaarlijkse sacramentsprocessie, waarbij de route werd gelopen die ook de hostie zou hebben afgelegd. Toen er echter na de reformatie een processieverbod kwam, begonnen katholieken de route ’s nachts in het geheim te lopen. Hieruit is de Stille Omgang ontstaan. Ook nu nog lopen duizenden pelgrims de omgang zonder uiterlijk vertoon van vaandels en kaarsen. Stil biddend doorkruisen zij op een zaterdagnacht in maart het bruisende centrum van Amsterdam. Dit jaar is de intentie: ‘Voor U in ootmoed, met U in geloof, in U in stilte’.  Via deze link kunt u hier meer informatie over vinden.