Clicky

Omroep Zuidplas exporteert Drive-In stembureau naar Japan

Copyright Omroep Zuidplas

Omroep Zuidplas heeft afgelopen zomer het idee van een Drive-In stembureau naar Japan geëxporteerd. De lokale omroep heeft beelden verkocht aan een landelijke TV zender in Japan. In Zuidplas kon in 2015 voor het eerst gestemd worden in een Drive-In stembureau.

De beelden van het eerste drive-in stembureau in Nederland zijn gebruikt in een uitzending waarin te zien was wat Nederlanders allemaal op de fiets doen. Daar hoort volgens de Japanners sinds 2015 ook stemmen bij. De redactie van het Japanse TV programma wilde dan ook graag beelden hebben van inwoners die op de fiets langs kwamen in het stembureau. Het programma “Naruhodo! The World” was op 4 juli vorig jaar op de Japanse TV.

Ook bij de komende Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart kan weer gestemd worden in een Drive-in stembureau. De speciale voorziening is te vinden op de gemeentewerf in Zevenhuizen aan de Zuidplasweg. De stemdrive-in is 15 maart open vanaf 8.30 uur tot 21.00 uur en alle inwoners van Zuidplas kunnen er stemmen met hun oproepkaart en legitimatie.

Bekijk hieronder de reportage van Omroep Zuidplas over het unieke stembureau, beelden van het Japanse tv programma zijn buiten Japan vanwege rechten niet op internet beschikbaar.

Reactie's (7)

Laat een reactie achter!

Reactie(s):

Roodkapje 2-3-2017 20:33

Het zou zomaar kunnen........dat dit bericht nepnieuws is!

Redactie 3-3-2017 12:26

Tuurlijk, alles kan! In ieder geval weten we zeker dat Roodkapje een sprookjesfiguur is en dus nep! En als je wilt weten of nieuws nep is dan moet je het checken! Je kunt als je dit graag wilt de penningmeester vragen of je de factuur in mag zien. Dat noemen ze factchecken. Dan krijgt dat woord een mooie dubbele betekenis!

Roodkapje 3-3-2017 16:19

Beste Boze Wolf, als je goed leest zie je dat ik een open vraag heb gesteld. Maar uiteraard heb ik de feiten gecheckt. Op You Tube zijn vele filmpjes terug te vinden van Naruhodo! The World, maar deze dus niet. De bewijslast ligt nu bij jullie, dus als je mij wil overtuigen, publiceer dan de factuur hieronder. Of dat slim is? Want bij verder factchecken blijkt dat de verkoop van een met publieke subsidie gemaakte video-opname een commerciële activiteit is van de lokale omroep, die aangemeld en goedgekeurd moet zijn als nevenactiviteit bij het Commissariaat voor de Media. Als dit niet is gebeurd kan de omroep een boete krijgen. Op www.cvdm.nl zijn alle besluiten na te kijken en deze nevenactiviteit zit daar niet bij. Misschien beter om het bij nepnieuws te houden. Maar als het werkelijk wat opgebracht heeft, dan hoop ik dat de vrijwilligers hiervoor op z'n minst iets lekkers bij de koffie hebben gekregen. Vrienden van me bij de omroep hebben dat niet kunnen bevestigen, ook gefactchecked dus.

Ter aanvulling (fact):

Publieke media-instellingen kunnen naast het verzorgen van media-aanbod ook andere activiteiten verrichten. Als een activiteit van een publieke media-instelling niet onder de publieke media-opdracht of onder verenigingsactiviteiten valt dan is er sprake van een nevenactiviteit. Voor een nevenactiviteit is toestemming vooraf van het Commissariaat voor de Media vereist.

Enkele voorbeelden van nevenactiviteiten zijn:  Het maken van een krant of blad; Het verkopen van dvd’s en cd’s met een uitgezonden programma; Het verkopen van programma’s en fragmenten aan derden; Het verkopen van producten via een webwinkel; Nevenactiviteiten in samenwerking met derden   

Roodkapje 8-3-2017 20:52

Jammer redactie van Omroep Zuidplas, het is toch zo makkelijk, foto van factuur onder het artikel en het fact is bewezen.Toch nep nieuws? Of een hele vroege 1 april grap, maar een broodje aap is ook een optie of gaat het hier om een modern sprookje. 4 juli 2016 is het in Japan uitgezonden, staat er in het bericht en nu pas horen we ervan, als lokale omroep had ik het direct aan de grote klok gehangen, zou iets zijn om trots op te zijn toch? Nog maar wat facts gecheckt op internet: het programma 'Naruhodo! the World' was een reis en informatie quiz show, te zien op Fuji TV van 1981 tot 1996. In 2005 is het een keer terug geweest op Fuji TV. Op de zender Fuji TV is in de programmering geen Naruhodo! The World te vinden. Wat mij opvalt is dat het een video is met slechts 1 fietser (heel kort te zien) en 1 burgemeester die, 'drive-through' stemt en 1 interviewer, die voornamelijk zelf in beeld is en daar is voor betaald in Japan? 

 

 

ReneM 15-3-2017 8:43

Roodkapje is op zoek naar de Grote Boze Wolf! Wink

Thom 15-3-2017 10:08

Of is Roodkapje zelf de Grote Boze Wolf? Waarom zou Redactie dit uit de duim zuigen? Zou een factuur geplaatst worden, krijg je weer opmerking, dat die nep is. Volgens mijn info heeft Omroep al jaren toestemming van Commissariaat van de media om (delen van) rapportages te verkopen, dus geen problemen hier. Laat maar verder .....

Roodkapje 15-3-2017 21:38

@Thom nog iets voor de redactie om hieronder te zetten in kader van open communicatie. Dat is wel voor verbetering vatbaar, want redactie kan schijnbaar niet zelf reageren. Een schone taak voor de nieuwe voorzitter - openheid en transparantie -. Ik zal het hem vragen, want het zou zomaar kunnen dat ik binnenkort een afspraak met hem heb. 

@ReneM Het gevoel voor journalistiek in mij is altijd op zoek naar de boze wolven, daarom heet ik ook Roodkapje. Wie hier de boze wolf is, lijkt me wel duidelijk en die hou ik in de gaten. Tip: keer een boze wolf nooit je rug toe, dat heb ik wel geleerd. Joke Bekker