Clicky

Overheden moeten restauratie van Snelle Sluis Moordrecht betalen

Copyright Omroep Zuidplas

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK), gemeente Zuidplas en Provincie Zuid-Holland moeten na 30 jaar hun verantwoordelijkheid nemen en de Snelle Sluis restaureren. Dat stelt de Historische Vereniging Moordrecht in een advies over de sluis.

De sluis tussen Moordrecht en Nieuwerkerk  verkeert na 30 jaar in een vervallen staat vanwege achterstallig onderhoud door het HHSK. Volgens de historische vereniging zijn overheden verantwoordelijk voor het onderhoud van gebouwen die zij beheren. Of deze nu een functie hebben of niet. Volgens de vereniging zou een restauratie zo’n 600.000 moeten kosten. Het hoogheemraadschap heeft nu de sloop kosten in de begroting staan voor zo’n 200.000 euro stelt de historische vereniging. Dan blijft er nog een bedrag van 4 ton over.

Het hoogheemraadschap heeft het afgelopen jaar de Historische Vereniging de tijd gegeven om een plan op te stellen en fondsen te werven. Dit eerste heeft de vereniging gedaan maar dat laatste ziet de Historische Vereniging niet als haar taak. De kosten van de restauratie zijn zo hoog omdat er sprake is van achterstallig onderhoud. Door het Hoogheemraadschap is begin deze eeuw al een onderzoek gedaan naar het onderhoud en restauratie mogelijkheden.

Advies Monumenten Commissie

Ook de monumenten commissie in Zuidplas legt zich niet zomaar neer bij sloop van het historische deel van de sluis. Volgens de commissie gaat het wel degelijk om een monument en heeft een onderzoeksbureau dat door het hoogheemraadschap is ingehuurd fouten gemaakt. Onder andere dat er oude IJsselsteentjes zijn verwerkt in het bouwwerk geeft een extra reden om voor behoud te kiezen. In 2015 heeft de monumenten commissie al geadviseerd dat de sluis op de gemeentelijke monumenten lijst thuis hoort. De commissie blijft bij dit advies.

HHSK wil sloop

Of de sluis behouden blijft is ondanks alle inspanningen van historici de grote vraag. Paul van den Einden, verantwoordelijk bestuurder van het HHSK, liet eind vorig jaar in een uitzending van Omroep Zuidplas weten de sloop plannen te willen doorzetten. Het geld van zijn organisatie moet besteed worden aan het houden van droge voeten en niet aan restauraties van voorzieningen die niet meer ingebruik zijn zo liet hij weten. Inmiddels zijn er gesprekken geweest tussen wethouder Hordijk en van den Einden. Op 23 maart zou een gesprek gepland staan tussen het Hoogheemraadschap, de Historische Vereniging en de gemeente.