Clicky

Anne-Marie van der Wilt in "de verwondering"

Copyright Omroep Zuidplas

De Capelse dominee Anne-Marie van der Wilt is naast theoloog ook beeldend kunstenaar. Zij ontwerpt en maakt antependia (textielkunst), glasappliques (ramen) en glasmozaïeken.

Ds. Van der Wilt was te gast bij het KRO/NCRV TV programma ‘de Verwondering.  bij Annemiek Schrijver. De uitzending is op 2 april op NPO 2.

Recent heeft zij zich toegelegd op het maken van een serie hedendaagse iconen, uitgevoerd in glasmozaïek. Met deze techniek wil zij zich voegen in de lange traditie van het gebruik van iconen in de Oosters-Orthodoxe Kerken. De iconen zijn gemaakt bij en geïnspireerd door Bijbelgedeelten over het leven van Jezus Christus, zijn dood aan het kruis en zijn opstanding, Hemelvaart en Pinksteren. De totale serie omvat 16 iconen met als thema’s: aankondiging van de geboorte van Jezus, Christus Albeheerser/Albehoeder,  verzoeking in de woestijn, vrouw aan de bron, de Zaaier, Verloren Zoon, Gered uit het water, Jezus Barmhartigheid, verheerlijking op de berg, Kyrie en Gloria, Kruisdragen, Pieta, Kyrie / gebed om ontferming, Gloria / de Opstanding, Hemelvaart en Pinksteren, Vrijheid van Geest.

Op zaterdagmiddag 11 maart om 14.00 uur houdt Anne-Marie van der Wilt een lezing in de Geerteskerk Kloetinge. Ze vertelt over haar inspiratie en de techniek bij het maken van de iconen tegen de achtergrond van de eeuwenoude iconentraditie. Na de lezing wordt de tentoonstelling geopend. Iedereen is van harte welkom! De tentoonstelling is ook vrij te bezichtigen. De Geerteskerk is open op zaterdag 18 en 25 maart, 1, 8, 15 en 22 april van 13.30 – 16.00 uur.

Zie ook het artikel:
Tentoonstelling moderne iconen van Anne-Marie van der Wilt