Clicky

Dwergvleermuis zorgt voor uitstel sloop gemeentehuis

Copyright Omroep Zuidplas

Het gemeentehuis van Zuidplas aan het Raadhuisplein in Nieuwerkerk aan den IJssel blijft zeker een half jaar langer staan. Dat heeft wethouder Daan de Haas donderdag 13 april bekend gemaakt. Oorzaak van het uitstel is de mogelijke aanwezigheid van de (Ruige) Dwergvleermuis.

Het beestje zit mogelijk tussen de muren aan de achterkant van het gemeentehuis. De waarschijnlijke aanwezigheid van het kleine zoogdiertje is bekend geworden tijdens een onderzoek dat verplicht is volgens de flora en faunawet. De kans bestaat dat de spouwruimte tussen de muren door de beestjes gebruikt worden als kraamkamer. Dit moet de komende zomerperiode onderzocht worden. Voornamelijk door waarneming van onderzoekers. Zolang het onderzoek duurt mag er niets aan het pand gedaan worden. Het onderzoek loopt tot eind september.

Voor bouwers is dan ook alleen al de kans van aanwezigheid van vleermuizen reden om risico’s door te berekenen in de kosten. Hierdoor kan de geplande sloop in oktober als de kraamtijd van de vleermuizen voorbij is niet doorgaan. De kans bestaat namelijk dan ook dat de ruimte gebruikt wordt voor de winterslaap. Mocht het zo zijn dat de vleermuizen er niet zitten dan is het risico voor de sloper en bouwer toch te groot tijdens de voorbereiding en planning van het project.

Het college heeft nu besloten om te wachten met de sloop tot na de winterslaap van de vleermuizen. Dan moet duidelijk zijn of de beestjes er zitten en kan in de winterperiode bij de provincie eventueel een ontheffing voor de flora en faunawet worden aangevraagd. Ondanks het uitstel blijft het huisvestingsproject toch mogelijk binnen het beschikbare budget liet wethouder de Haas donderdagmiddag weten. De kosten van het extra onderzoek naar de vleermuizen kost de gemeente 4.500 euro.