Clicky

Ds. Gerben van Manen gepromoveerd

Copyright Omroep Zuidplas

Dinsdag 4 april 2017 was het dan eindelijk zo ver ds. Gerben van Manen, wijkpredikant van de Protestantse Schenkelkerk in Capelle a/d IJssel, mocht zijn proefschrift ‘Ontmoeting met God’ verdedigen bij de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam.

Ds. Van Manen heeft er maar liefst 10 jaar over gedaan om tot dit proefschrift te komen. In het boek dat dit opgeleverd heeft, valt te lezen hoe Van Manen na zijn studie komt tot een model voor de ontmoeting met God.

Van Manen moest voor de promotiecommissie zijn proefschrift verdedigen. Het lezen van het proefschrift had bij deze mensen soms pittige vragen opgeroepen. Van Manen zag kans met grote rust de vele vragen te beantwoorden. De vragen leverden soms nieuwe gezichtspunten op en soms bleef er verschil van mening bestaan.  Waarna men zich terugtrok ter beraadslaging, om enige tijd later terug te komen met het verlossende jawoord.

Van Manen is gepromoveerd tot doctor en mag voortaan de titel dr. voor zijn naam plaatsen.  De promotor van Van Manen, de heer prof. Dr. J. Muis, mocht hem daarna toespreken. Het proefschrift noemde hij ‘de innovatie van Van Manen’, wat toch wel als een groot compliment gezien mag worden. Zeker als je bedenkt welke grote namen Van Manen in zijn boek heeft beschouwd: Franz Rosenzweig (1886-1929) en Kornelis Heiko Miskotte (1892-1976).

In de Schenkelkerk is men trots op hun en feliciteren hem met zijn titel.