Clicky

Opinie: Verlicht de historische verbinding tussen Moerkapelle en Moordrecht

Copyright Omroep Zuidplas

Inwoner Jan Dirk Dorrepaal schreef een opinieartikel over de historische verbinding tussen Moordrecht en Moerkapelle. Ook een opinieartikel insturen? Stuur dan een e-mail naar info@omroepzuidplas.nl

De Zuidplaspolder is de afgelopen decennia het toneel geworden van grote infrastructurele ingrepen. Denk aan de Ringvaart, spoorwegen, rijkswegen annex provinciale wegen en de dorpsuitbreidingen. Er is recent een nieuwe gemeente Zuidplas gevormd bestaande uit het westelijk gelegen deel van die polder -annex een aantal kleinere polders, die grotendeels omgevormd zijn tot recreatiegebieden. In de dorpen zijn zeer actieve historische verenigingen en stichtingen, die zich naast hun eigen meestal plaatselijk georiënteerde verzamelingen ook inspannen voor behoud van monumenten en oudheden varierend van het redden van oorspronkelijke molendelen ten behoeve van een openlucht expositie en verfraaiing van de nieuwe wijk van Moerkapelle tot en met het redden en pleiten voor renoveren van de Snelle Sluis en de Steenhovens etc. Men zou eigenlijk verplicht moeten worden om donateur/lid te zijn.

Maar los van deze plaatselijke activiteiten ontbreekt er iets..iets, dat Zuidplas als geheel raakt. Wie zich een beetje in de geschiedenis van de drooglegging van de centrale Zuidpolder verdiept vindt alles over molens en gemalen, maar ooit is deze polder ingericht volgens een raster van tochten etc. En dat is toch wel bijzonder: vanuit een rechte lijn getrokken tussen de kerktorens van Moerkapelle en Moordrecht. Die lijn is op dit moment nog zichtbaar in de polder met de Bredeweg en Middelweg met parallel daaraan tochten.

Als je nu te midden van al wegen en spoorlijnen ook nog een beetje samenhang en zelfs misschien wel moderne (dorps)identiteit wilt kunnen herkennen dan zou je die Brede-Middellijn eigenlijk eruit moeten lichten en dat dan letterlijk. Construeer op de beide kerktorens een laserverbinding (in kleur zou ik zeggen) als symbool; denk maar aan de verlichting van de Erasmusbrug in Rotterdam. Zo krijg je Zuidplas ook als geheel op de kaart met een stevige historische achtergrond.

Jan Dirk Dorrepaal
Zevenhuizen.