Clicky

Door klappen formatie is verbreding A20 nog niet controversieel

Copyright Omroep Zuidplas

De Tweede Kamer heeft dinsdag 16 mei de stemming over het controversieel verklaren van de verbreding van de A20 bij Nieuwerkerk aan den IJssel uitgesteld. Het uitstel volgde op het klappen van de formatie de avond daarvoor.

Een week eerder was in de Kamercommissie voor infrastructuur besloten om het onderwerp toe te voegen aan de lijst met controversiële onderwerpen. Dit zou gebeurd zijn na een verzoek hiervoor vanuit GroenLinks. Tijdens de onderhandelingen was afgesproken dat wanneer één van de onderhandelende partijen een onderwerp controversieel wilde verklaren dat dat dan door de andere partijen gesteund zou worden.

Nu de onderhandelingen niet doorgaan is dinsdagmiddag bij de formele stemming gevraagd om het besluit uit te stellen. Woensdag vergadert de Tweede Kamer over hoe het nu verder moet met de vorming van een nieuw kabinet.

Zuidplas burgemeester Gert-Jan Kats zag in het controversieel verklaren van het onderwerp nog geen groot probleem. Volgens de planning komt het onderwerp pas eind 2018 op de agenda van de Tweede Kamer. Voorlopig kunnen ambtenaren verder met het verkennende onderzoek naar de verbreding van de A20 tussen Gouda en Nieuwerkerk aan den IJssel.

Wanneer de Tweede Kamer het onderwerp controversieel zou verklaren geeft de Kamer aan dat het onderwerp dusdanig belangrijk is dat het nieuwe kabinet hierover moet beslissen. Kats heeft het volste vertrouwen dat de verkenning die nu wordt uitgevoerd ook een nieuwe minister zal overtuigen van de noodzaak om de A20 te verbreden.