Clicky

Opinie: In Zuidplas worden de verkeerde woningen gebouwd

Copyright Omroep Zuidplas

Is het Zevenhuizen Zuid of wordt het Zevenhuizen Zorg? Dat is de vraag van Jan Dirk Dorrepaal uit Zevenhuizen in dit opinie artikel. Ook een artikel schrijven? Mail dan naar info@omroepzuidplas.nl.

Er wordt flink gebouwd in Zevenhuizen, maar ook in Moordrecht en Moerkapelle, met een grote voorkeur voor de doorzon-, eensgezinswoning, 2 onder 1 kap en eigen bouw. Nu is zo'n productie van (een paar) honderd woningen per jaar niet echt doorslaggevend op nationaal niveau, maar toch....

Het waterbezwaar van deze locatie is al vaak besproken dus zullen we het nu maar eens hebben over de echte behoefte en dan bedoel ik dus niet de bekende behoefte aan sociale woningbouw, maar wat voor woningen we straks eigenlijk nodig hebben, want er verandert nogal wat op termijn. Niet door dat ICT gedoe, maar gewoon: we worden ouder en ouder.

De behoefte aan ouderenhuisvesting gaat de komende jaren enorm stijgen ondanks de wens van iedere oudere om zo lang mogelijk in de eigen woning te kunnen blijven wonen. Berekeningen geven aan dat door overlijden van de partner en dan onvermijdelijke verhuizing er een nieuwbouwbehoefte gaat ontstaan oplopend in 2040 naar 90.000 zorgwoningen per jaar. Dat zijn productie cijfers, die nog nooit gehaald in ons land zijn bij de traditionele woningbouw.

En...daar gaat het om ...er komen dan natuurlijk grote aantallen -op dit moment al 60.000- eensgezinswoningen per jaar vrij. Al die kopers, die op dit moment verblind door lage hypotheekrentes en gevechten bij de makelaars, zitten straks met een moeilijk verkoopbaar dus minder waard geworden woning.

Oplossingen? Bij het ontwerp al rekening houden met splitsen, woning/kantoren voor ZZP-ers,  geen rijtjes- maar patiowoningen zoals bijvoorbeeld onlangs gerealiseerd aan het plantsoen aan de Ringvaart of de ontwikkelaar dwingen geld te stoppen in een fonds voor versnelde afschrijving. Ook de bouw van kleine appartementsgebouwen is een mogelijkheid.
In ieder geval met de huidige -ook al lijkt het in aantallen marginale- aanpak doorgaan is geen optie. Een mooi onderwerp voor nu maar zeker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Jan Dirk Dorrepaal.