Clicky

Gesloten Nieuwerkerks politiebureau voorbeeld van landelijk probleem

Copyright Omroep Zuidplas

Het NPO Radio 1 programma Nieuws en Co heeft dinsdagmiddag 13 juni aandacht besteed aan het gemis van een politiebureau. De situatie in Nieuwerkerk aan den IJssel was voorbeeld van wat in meerdere kleinere gemeenten speelt.

Sinds de invoering van de landelijke politie zijn in veel kleinere gemeenten politiebureaus gesloten. Vanaf oktober 2015 is er ook in de gemeente Zuidplas geen politiebureau meer te vinden en moet de politie vaak vanuit Waddinxveen komen. Onder andere BuurtApp initiatiefneemster Nynke Bosselaar mocht vertellen over de Nieuwerkerkse situatie waar het politiebureau sinds de herfst van 2015 gesloten is. De onlangs gehouden handtekeningenactie met meer dan 2.200 handtekening voor het heropenen van het politiebureau kwam in het programma ter sprake.

Ook Nieuwerkerker Paul van Waasdijk was door de makers van het programma uitgenodigd. Hij werd begin mei slachtoffer van een ernstige mishandeling. Het duurde na de melding lange tijd voordat de politie aanwezig was. VVD fractievoorzitter Ferry van Wijnen reageerde ook in de uitzending. Volgens hem is het sluiten van veel politiebureaus nooit de bedoeling geweest bij het invoeren van de landelijke politie. Hij wil zijn landelijke collega’s blijven aanspreken op de situatie. Het evalueren van de situatie duurt volgens hem veel te lang. De gemeente wil binnenkort een extra handhaver aanstellen maar dat gaat het probleem lang niet helemaal oplossen.