Clicky

Geslaagde muzikale toer door Zuidplas

Copyright Omroep Zuidplas

Met groot enthousiasme maakten ruim 30 personen op zaterdag 1 juli een toer langs de mooiste pijporgels van kerken in de vier dorpen van Zuidplas.

De orgeltoer was georganiseerd ter gelegenheid van het eerste lustrum van de Stichting Orgelcultuur Zuidplas (SOZ) in nauwe samenwerking met de plaatselijke kerken.

De van tv bekende organist André van Vliet gaf uitleg over o.a.  klankkleuren, de technische kenmerken en de plaats van de orgels in de orgelbouwgeschiedenis. Ook gaf hij op ieder orgel een klein concert, passend bij het karakter van ieder orgel. De toer begon in de Dorpskerk in Moordrecht met het fraaie 18e eeuwse De la Haye- orgel. Vervolgens bracht men een bezoek aan het bijzondere Engelse Bishop-orgel uit 1895 in De Lichtkring in Nieuwerkerk a.d. IJsel en aan twee kerken in Zevenhuizen met weer heel anders klinkende orgels uit respectievelijk 1957 (Van Leeuwen-orgel in de Ontmoetingskerk) en 1835 (Beekes-orgel in de Dorpskerk).

De toer eindigde bij het jongste orgel in Zuidplas in de NH-kerk in Moerkapelle, dat in 1992 werd gebouwd. Veel deelnemers maakten gebruik van de mogelijkheid ook zelf de orgels te bespelen. Ondertussen kon men de verschillende vaak fraai ingerichte kerkinterieurs bewonderen van oude en nieuwe kerkgebouwen.

Het eerstvolgend concert vindt plaats op zaterdag 16 september op het Van Vulpenorgel in Moerkapelle door Dick Sanderman met bijzondere aandacht voor het Lutherjaar. Het lustrumjaar wordt afgesloten met een ´dubbelconcert´ in de Ontmoetingskerk in Zevenhuizen op vrijdag 6 oktober door Bas de Vroome (orgel) en Madeleine Boertje (dwarsfluit).