Clicky

CKV Nieuwerkerk wint na spektakelstuk in Harderwijk

Copyright Omroep Zuidplas

Na een zeer rumoerige week, waarin afscheid werd genomen van de hoofdtrainers, heeft het vlaggenschip van CKV Nieuwerkerk een hele knappe en belangrijke zege geboekt op Unitas in Harderwijk.

In de slotminuut wist Cathy van Horik zichzelf tot “woman of the match” te bekronen door van afstand de 22-23 binnen te schieten. Na een uitstekende start (8 goals in 16 minuten) viel Nieuwerkerk helaas helemaal stil in het vervolg van de eerste helft. Zodoende werd een 7-9 tussenstand door Unitas omgebogen in een 12-9 ruststand. Na de rust ging Nieuwerkerk op jacht naar de aansluiting. Toch bleef het gaatje tot 16-13 drie. Via 16-16 kwam Nieuwerkerk vervolgens bij 18-19 weer op voorsprong. Unitas leek alsnog aan het langste eind te trekken toen het vijf minuten voor tijd 22-20 werd. Het waren echter de dames die de winst binnenhaalden voor CKV. Lisette Datema zorgde voor 22-21 en 22-22 en Van Horik dus met de winnende. Twee belangrijke punten!

Een lastige week, zo mag je het gerust noemen voor de selectie van CKV Nieuwerkerk. Dinsdagavond werd er niet getraind, vanwege het plotselinge afscheid van Harland en Hogendorf. Ook donderdag stond nog in het teken van dat afscheid. En dan is de uitwedstrijd bij hoofdklasse-degradant Unitas een hele lastige klus. Uiteraard stonden bij Nieuwerkerk “de jonkies” weer in het veld. Iedereen bij Nieuwerkerk, en zeker de Technische Commissie, staat volledig achter de keuzes die zijn gemaakt voor het vlaggenschip. De talenten laten zien er klaar voor te zijn! Ronald Verbeek stond als interim-coach langs de lijn en zag Nieuwerkerk1 prima starten.

Tim Nome en Cathy van Horik schoten Nieuwerkerk al snel op een 0-2 voorsprong. Een minuut later was het alweer 2-2, toen aanvoerster Marleen Ruitenbeek en routinier Jelmer v.d. Beek raak schoten voor Unitas. Unitas heeft als doelstelling het kampioenschap in de Overgangsklasse om zo een snelle terugkeer in de hoofdklasse te realiseren. Vorige week verloor Unitas echter met 26-25 van SKF, dus vandaag moest het toch gebeuren. Nieuwerkerk bleef prima meescoren en door onder meer goals van Jasper Marck, Babette Blok, Koen Collée en wederom Tim Nome stond het 4-6 voor Nieuwerkerk binnen tien minuten. Aanvallend een heerlijk niveau! Het was duidelijk dat de dames van Unitas voor het meeste gevaar zorgden. Zo waren Daphne en Maike v.d. Berg flink op schot voor de ploeg uit Harderwijk. Ook de Nieuwerkerkse dames lieten zich gelden; Babette Blok verdiende een strafworp (5-7 door Kenneth de Ronde) en Eunice Havenaar zorgde met een fraaie doorloper voor 6-8 na 16 minuten.

Al met al een prima begin van Nieuwerkerk, al had het verdedigend te weinig controle over Unitas. Toch was er tot aan de 20e minuut niks aan de hand, zeker niet toen Lisette Datema van dichtbij de 7-9 binnenschoot. Helaas wist Nieuwerkerk daarna tot aan de rust niet meer te scoren. Er waren zeker wel kansen, maar de scherpte was er even af bij Nieuwerkerk. Bij Unitas niet. Zij wisten in het laatste kwartier van de eerste helft nog vijf goals te maken. Unitas kreeg de geest, zeker toen Jelmer v.d.
Beek twee doorlopers van invaller Niels Stuurstraat en Jasper Marck op spectaculaire wijze wist te blokken. Zijn reactie na deze mooie acties was jammer, maar het publiek van Unitas ging er daardoor goed achterstaan. Unitas ging zo met een goed gevoel en een 12-9 voorsprong de rust in.

Nieuwerkerk ging direct na rust op jacht naar de aansluiting. De kansen werden na rust wel weer afgemaakt. Binnen twee minuten goals van Stuurstraat en Blok en 12-11. Unitas nam, mede door twee schoten van Mark Kreikamp, vervolgens weer afstand van Nieuwerkerk, 15-12. Na de 15-13 van Koen Collée bracht Unitas routinier Thomas Jongsma in de aanval. Op typerende wijze wist hij onder de korf te scoren (16-13). Het was nu af- of aanhaken voor Nieuwerkerk. Het werd aanhaken.

Na een charge van Jort Wiegersma op Niels Stuurstraat kon Jasper Marck vanaf de stip 16-14 maken. Vervolgens schoten Collée en Lisette Datema Nieuwerkerk naast Unitas: 16-16. Er was een kwartier gespeeld in de tweede helft en Nieuwerkerk had de korf al weer zevenmaal gevonden. In de vijf
minuten die volgden kwam Unitas twee keer op voorsprong, maar door goals van Stuurstraat en De Ronde werd het gelijk (17-17 en 18-18).

Een klein kwartier voor tijd was daar de eerste Nieuwerkerkse voorsprong na de 7-9. Stuurstraat schoot de 18-19 binnen. Helaas kon Nieuwerkerk deze voorsprong niet vasthouden. De verdediging maakte de tweede helft te veel foutjes en Unitas profiteerde daar optimaal van. Direct na de 18-19 zette Maike v.d. Berg de ploegen weer naast elkaar. Er werd inmiddels flink gewisseld bij Unitas. Nieuwerkerk hield het bij het inbrengen van Stuurstraat en het doorwisselen tussen Lisette Datema en Lisanne Halbe in aanval en verdediging.

In de 25e minuut kwam Unitas weer op voorsprong. Eerst een schot van Wiegersma en daarna een strafworp van Kreikamp: 21-19. De 21-20 liet niet lang op zich wachten; Stuurstraat met alweer zijn vijfde treffer. De gelijkmaker bleef uit en Daphne v.d. Berg schoot de belangrijke 22-20 voor

Unitas binnen, alweer haar vierde goal. Nieuwerkerk moest aan de bak in de slotfase om nog een resultaat te behalen.

De ploeg bleef geloven in een goed resultaat, gesteund door een enthousiast tweede vanaf de bank. De rust bleef in de ploeg. En ondanks een gemiddelde leeftijd van nog geen 20 jaar bleef het aanvalsvak zeer volwassen spelen. Het was mooi om te zien dat Lisette Datema in de 30e en 33e minuut de gevierde persoon was. Ze was in de ondersteuning van hele grote waarde voor haar vak, maar het was juist Datema die de 22-21 en 22-22 van dichtbij binnenschoot na twee heerlijke passes van haar vakgenoten.

De spanning was nu echt om te snijden. Zou dit spektakelstuk eindigen in een gelijkspel of zou er een winnaar uitkomen? Er kwam een winnaar en dat was Nieuwerkerk! Cathy van Horik schoot van afstand de winnende treffer binnen voor Nieuwerkerk. De aanval daarna probeerde Unitas een schot te forceren, maar Blok was alert. De laatste 40 seconden werd vakkundig uitgespeeld en toen kon er gejuicht worden. Juichen van vreugde en opluchting.

Vier punten uit twee duels is natuurlijk een prima start. Zeker als je je eerste twee wedstrijden tegen de degradanten uit de Hoofdklasse hebt gespeeld. Belangrijker is misschien nog wel dat deze twee degradanten (Unitas en Sporting Trigon) na twee wedstrijden op nul punten staan. Ook het sterke KVS heeft na twee speelrondes nog geen punt gepakt. Nieuwerkerk staat samen met SKF en Fiks aan kop. Volgende week komt het sterke SKF uitVeenendaal op bezoek. Een wedstrijd om naar uit te kijken.

Of dat met Ronald Verbeek op de bank is, is de vraag. De interim-coach was daar zelf duidelijk over: “Wat mij betreft niet. Ik stond hier vandaag om mijn club te helpen. De technische commissie, het bestuur en de selectie hebben alles behalve een leuke week achter de rug. Dat is erg jammer. Dit
is een fantastische groep spelers en een mooie groep mensen met elkaar. Het is nu super belangrijk dat de groep naast elkaar blijft staan. De berichtgeving in de media deze week geeft volgens mij een vertekend beeld. De spelers die nu in 1 spelen, staan daar terecht en blijven daar ook. Daar ging het van de week ook helemaal niet over. Het is genieten om met deze spelers te werken en om naar ze te kijken. 

Doelpunten Nieuwerkerk 1: Niels Stuurstraat 5, Lisette Datema 4, Koen Collee 3, Kenneth de Ronde 2, Jasper Marck 2, Tim Nome 2, Cathy van Horik 2, Babette Blok 2 en Eunice Havenaar 1