Clicky

Omroep Zuidplas aanwezig bij Koninklijke onderscheiding voor mw. Agaath de Kwaadsteniet

Copyright Omroep Zuidplas

Op zondagochtend 10 september jl. heeft mevrouw A.M. (Aagje Maria) de Kwaadsteniet uit Moordrecht een Koninklijke onderscheiding ontvangen van burgemeester Gert-Jan Kats.

Tijdens een bijeenkomst ter ere van haar officieuze afscheid als scriba van de Protestantse Gemeente ‘De Stroom’, werd de decoranda benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats in de Dorpskerk aan het Kerkplein in Moordrecht. (tekst gaat verder onder de foto)Mevrouw De Kwaadsteniet (71 jaar) is sinds 1998 – en eerder tussen 1978 en 1993 – actief als vrijwilliger, zowel op bestuurlijk als uitvoerend niveau. Van 1978 tot 1993 was zij Diaken vanuit de Gereformeerde Kerk Moordrecht-Gouderak. Als gekozen lid van de Kerkenraad had de decoranda als hoofdtaak het verlenen van (sociale) zorg aan kerkleden binnen de gemeente. (tekst gaat verder onder de foto)In 1998 richtte mevrouw De Kwaadsteniet samen met haar zus Artzujoa op. Deze stichting voegt de kunstvormen kantklossen en schilderen samen. De decoranda organiseert vanuit Artzujoa regelmatig exposities en geeft ook lezingen. (tekst gaat verder onder de foto)Sinds 2001 is mevrouw De Kwaadsteniet als vrijwilliger betrokken bij de Protestantse Gemeente 'De Stroom' Moordrecht-Gouderak. Deze fusiegemeente ontstond per januari 2011 als gevolg van het samengaan van de Gereformeerde Kerk Moordrecht-Gouderak en de Hervormde Gemeente Moordrecht. De decoranda bekleedde meerdere functies, waaronder die van ouderling, scriba en interim-voorzitter. Betrokkenen geven aan dat zij tijdens de fusie van de twee kerkelijke gemeenten van groot belang was.

Sinds 2007 exposeert mevrouw De Kwaadsteniet als vrijwillige kunstenaar haar kunstwerken tijdens Pinkst'Art. Dit evenement is een jaarlijks terugkerende kunstmanifestatie in de gemeente Zuidplas. Pinkst'Art vindt ieder jaar plaats tijdens het Pinksterweekend. De meeste werken van de decoranda zijn met acryl of olie op doek geschilderd, vooral in figuratieve en expressieve vorm.

Sinds 2008 organiseert mevrouw De Kwaadsteniet ieder jaar de Koningsdagexpositie in de Dorpskerk van Moordrecht. Aan deze expositie zijn ongeveer 20 (semi)professionele kunstenaars en amateurkunstenaars verbonden. Het aantal bezoekers bedraagt tussen de 800 en 900 mensen. De decoranda wordt omschreven als de drijvende kracht achter de Koningsdagexpositie. Ze organiseert zowel de totstandkoming van de kunstwerken als de tentoonstelling ervan. Ze maakt hierbij gebruik van haar brede netwerk en voegt daar ieder jaar nieuw talent aan toe.