Clicky

Ds. Mirjam Kollenstaart voorganger bij viering 500 reformatie

Copyright Omroep Zuidplas

Op dinsdag 31 oktober vindt in de Utrechtse Domkerk in de Nationale Viering '500 jaar reformatie' plaats. Koning WillemAlexander is hierbij aanwezig.

De viering 500 reformatie krijgt hiermee een Zuidplas tintje. Ds. Mirjam Kollenstaart lid van de Protestantse kerk in Nesselande vormt een echtpaas met Ds. Marien Kollenstaart de voorganger van de Protestantse kerk in Nesselande.

Het mythische beeld van Maarten Luther die op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen spijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg wordt vaak gezien als het begin van de reformatie: een vernieuwingsproces dat kerk en wereld heeft veranderd en leidde tot de geboorte van het protestantisme.

De Nationale Viering in de Domkerk sluit aan bij het wereldwijde jubileum. In de viering staat de Protestantse Kerk in Nederland, samen met gasten van andere kerkgenootschappen en religies, stil bij de betekenis van de reformatie en het protestantisme voor Nederland. Ds. René de Reuver (Capelle a/d IJssel), algemeen secretaris van de Protestantse Kerk, gaat samen met ds. Mirjam Kollenstaart voor in deze viering. De Reuver: ‘De gang van het evangelie door Nederland is de rode draad in de liturgie. Willibrord bracht het evangelie naar Nederland. Luther actualiseerde dit evangelie. Al eeuwenlang klinkt dit evangelie in ons land. Wij vertrouwen erop dat het evangelie voor eeuwig zijn weg in Nederland blijft vinden.’ Om deze gang van het evangelie door Nederland te symboliseren is aan de officiële genodigden van deze viering gevraagd of zij iemand mee willen nemen die voor hen gestalte geeft aan het doorgeven van het geloof van generatie op generatie.  


De viering is live te volgen via www.eo.nl/ geloven. Een compilatie wordt uitgezonden op zondag 5 november om 9.16 uur op NPO 2.