Clicky

Nipt verlies voor Moerkapelse schakers

Copyright Omroep Zuidplas

Afgelopen vrijdag begon het niewe schaakseizoen voor het viertallenteam van Schaakvereniging Moerkapelle.

In eigen clubgebouw Tropica mochten Kevin Bakker, Dirk Molenaar, Arie Ymker en Henk Doornhein tegen de schakers van 3-Torens, de schaakclub uit Lansingerland. Arie had geen gelukkig avond op het bord 3, zijn tegenstander ging vol voor de aanval en zette onverwachts snel Arie mat met een pionzet. Een weinig voorkomende matzet, dus uniek mee te maken. Naast hem lied Henk op bord 4 zich door deze tegenslag niet uit het veld slaan. Henk speelde soliede, leek soms kans op de winst te hebben, maar nam uiteindelijk toch genoegen met een remise. Kevin speelde op bord 1 zijn kenmerkende stijl. Altijd oog voor kansjes die in de stelling zitten. In een stelling die voor beide spelers kansen gaf, zorgde dit optimisme voor de winst. Teamcaptain Dirk moest met deze gelijke stand de beslissing brengen. In een pionneneindspel, waarbij Dirk het loperpaar had en zijn tegenstander twee paarden, kon Dirk niet de kansen pakken. Na een spannende strijd ging de partij toch verloren en daarmee ook de teamwedstrijd.

Eerder in de week had het eerste team ook de seizoensopening gespeeld. Tegen het tweede team van Krimpen werd een nipte maar belangrijke overwinning behaald. Overwinningen waren er voor Gerard van Ommeren, André Nieuwlaat en Arno Luinenburg; Hugo van Elteren, Maarten Vroegindeweij en Dick Bac speelden remise; Jese van Elteren en Wouter Vroegindeweij verloren hun partij.

In de onderlinge mochten "oom" Maarten en "neef" Martijn Vroegindeweij tegen elkaar spelen. Als jeugdige speler begint Martijn steed meer ervaring op te doen, hij is niet snel meer onder de indruk van de tegenstander. Nadat Maarten zich verkeken had op een mataanval, kwam Martijn een gezonde pion voor te staan. De dreiging op de koninstelling gaf nog hoop voor Maarten. Uiteindelijk gaf die toch de doorslag, na een matcombinatie moest toch een nul genoteerd worden door Martijn. Andere jeugdspeler Remco de Zwart had een vergelijkbare ervaring. In een rustige partij, bleef hij toch iets passiever staan, toen de kans zich voordeed sloeg ervaren tegenstander Wouter Vroegindeweij toe. Marcel de Haan die dit seizoen sterk speelt, bewees zijn vorm, zijn sterke tegenstander Gerard van Ommeren werd op remise gehouden. Jan Blok had een mooie escape tegen Dick Bac, dit gaf Jan een nuttige remise. De laatste partij wat tussen Ron Droog en Rik Wortman. Rik heeftdit seizoen de schaakstukken weer opgepakt, iedere schaakavond speelt jij een goede partij, maar regelmatig moet hij het net afleggen tegen de ervaring van de tegenstander. Dit keer gaf de ervaring van Ron de doorslag.

Stand aan op de ranglijst. 1 Wouter Vroegindeweij; 2 Marcel de Haan; 3 Maarten Vroegindeweij.