Clicky

Winnaar Cultuurprijs Zuidplas 2017: Birgitta Sundström Jansdotter (inclusief nominatie video's)

Copyright Omroep Zuidplas

De Cultuurprijs gemeente Zuidplas is op woensdagavond 8 november door wethouder Rik van Woudenberg en jury voorzitter Henk ten Hoopen uitgereikt aan beeldend kunstenaar Birgitta Sundström Jansdotter. (Video's toegevoegd)

De drie genomineerden voor de cultuurprijs waren dit jaar: Fabia Dance Center, beeldend kunstenaar Birgitta Sundström Jansdotter en de stichting Steps on Stage. Na een toespraak door wethouder Rik van Woudenberg, een muzikaal optreden van Pepijn de Groot en Joerie Kouwenhoven en het voorlezen van een column door Pepijn de Groot werden de drie video opnames getoond die Omroep Zuidplas op verzoek van SCNZ over de genomineerden vooraf had gemaakt en gaf jury voorzitter Henk ten Hoopen een toelichting over de procedure van inzenden en de jury beoordeling van de genomineerden, Toen was het eindelijk tijd om de winnaar van de cultuurprijs van de gemeente Zuidplas 2017 bekend te maken. De spanning was op dat moment af te lezen op de gezichten van de genomineerden.

De avond werd tevens opgeluisterd oor een optreden van een ensemble van het Symfonie Orkest Midden Holland, de winnaar van de cultuurprijs 2016. De winnares en de andere twee genomineerden Margre van Gestel en Fabia Witkamp.

Beeldend kunstenaar Birgitta Sundström Jansdotter, die sinds 2001 in Nederland (en in Zuidplas) woont, maakt schilderijen van zelfbewuste vrouwen met een zweem van kwetsbaarheid en met persoonlijke karakteristieken. Zij heeft internationaal geëxposeerd onder andere in galeries en kunstbeurzen in Duitsland, Zweden, Italië, België, Spanje, Zuid-Korea, China en Nederland.