Clicky

Bijenhotel Nieuwerkerk aan den IJssel

Copyright Omroep Zuidplas

Het bijenhotel op de tijdelijke locatie aan de Hoofdweg houdt een plek op het ‘eiland’. In de wintermaanden zal het perceel grond gereed worden gemaakt voor wateropvang.

Dit heeft te maken met het bouwrijp maken van de gronden op Kleine Vink.  Een stuk van 200 vierkante meter blijft behouden voor het bijenhotel en educatieve doeleinden. 

“Bijna twee jaar geleden werd een bijenhotel, een mooi initiatief van imker Co Bos, op de groenstrook aan de Hoofdweg te Nieuwerkerk aan den IJssel geplaatst. Bij aanvang heeft de gemeente wel aangegeven, dat het om een tijdelijke locatie gaat en gebruikt gaat worden voor wateropvang. In september zijn de wijzigingen voor het eiland aan de Hoofdweg en de consequenties voor het bijenhotel met Co Bos besproken en is ook naar zijn inbreng geluisterd”, zegt wethouder Rik van Woudenberg.

Bijen terug in het voorjaar
De heer Bos gaf aan dat het bijenvolk in de winter sowieso weggaat en de gemeente de uitvoering het beste in de winterperiode zou kunnen inplannen. De bijen kunnen dan in het voorjaar weer terugkomen. Ook heeft de gemeente met de heer Bos besproken wat de minimale afmetingen moeten zijn om zowel de bijenkorven te kunnen plaatsen als educatie aan scholen nog mogelijk te maken (zie bijgevoegde tekening). “We hebben het oorspronkelijk ontwerp van de vijver hierom nog aangepast, het plekje voor de bijen vergroot en zodanig gesitueerd dat educatie op een veilige manier mogelijk blijft, licht de wethouder toe.

Bron foto: IVN

Omroep Zuidplas' Zuidplas in het Weekend sprak hierover met imker Co Bos: