Clicky

Ruim 30 miljoen euro extra voor innovatief bedrijfsleven Zuid-Holland

Copyright Omroep Zuidplas

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de provincie Zuid-Holland en de gemeente Delft hebben een kapitaalstorting van ruim 30 miljoen euro gedaan in InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland.

Met deze middelen kan InnovationQuarter vanuit haar fonds IQCapital extra investeringen doen in innovatieve en snelgroeiende bedrijven in Zuid-Holland.

Revolverend fonds
Het ministerie van EZK, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Delft zijn al aandeelhouder bij InnovationQuarter. Ministerie en provincie storten ieder 15 miljoen euro, de gemeente Delft 1,05 miljoen euro. Zij doen dat op basis van eerder gemaakte afspraken hierover. Met de storting van ruim 30 miljoen euro brengen zij het fondsvermogen van InnovationQuarter op bijna 80 miljoen euro. Het fonds IQCapital is revolverend. Dat betekent dat investeringen in bedrijven in principe weer terugvloeien naar de ontwikkelingsmaatschappij zodat het geld na verloop van tijd opnieuw kan worden ingezet.

"Goed nieuws"
De nieuwe kapitaalstorting is goed nieuws voor bedrijven in Zuid-Holland, aldus Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Zuid-Holland: "Onze regio heeft prachtige innovatieve bedrijven, van starters tot meer volwassen bedrijven. Deze ondernemers hebben kapitaal nodig om te groeien en op te schalen. InnovationQuarter kan ze daarbij helpen met financiering en kennis."

"Actieve investeerder"
InnovationQuarter is sinds haar start op 1 januari 2014 actief als investeerder. Rinke Zonneveld, directeur InnovationQuarter, is zeer verheugd met de uitbreiding van het fonds. "De belangstelling voor IQCapital is groot. We hebben sinds onze start al in een groot aantal bedrijven geïnvesteerd en zijn daarmee één van de actiefste investeerders van Nederland. Met de steun van onze aandeelhouders en de extra middelen die we nu ontvangen kunnen wij blijven investeren om zo innovatieve bedrijven uit onze regio te helpen groeien".

Over InnovationQuarter
InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. InnovationQuarter financiert vernieuwende en snelgroeiende bedrijven, assisteert internationale ondernemingen bij vestiging in Zuid-Holland en organiseert (internationale) samenwerking tussen innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en de overheid. Zo ontwikkelt InnovationQuarter de provincie Zuid-Holland samen met het bedrijfsleven tot één van de meest innovatieve regio's van Europa.

Het investeringsfonds van InnovationQuarter, met een omvang van € 80 mln., biedt jonge technologiebedrijven en MKB'ers met groeiplannen in de regio durfkapitaal om innovaties naar de markt te brengen. Met het fonds kan InnovationQuarter de regionale economie naar een hoger niveau tillen.

InnovationQuarter is een initiatief van het ministerie van Economisch Zaken, de provincie Zuid-Holland, de gemeenten van Rotterdam, Den Haag, Leiden, Delft, Drechtsteden, Westland, Zoetermeer, TU Delft, Universiteit Leiden en de medische centra Leids Universitair Medisch Centrum en Erasmus Medisch Centrum en Stichting HEID (Holdingfonds Economische Investeringen Den Haag).