Clicky

Tom Hazenberg krijgt Cultuurprijs Zuid-Holland

Copyright Omroep Zuidplas

De Cultuurprijs Zuid-Holland van het Prins Bernhard Cultuurfonds gaat naar de Leidse archeoloog Tom Hazenberg.

Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden. De Cultuurprijs wordt op 12 maart 2018 uitgereikt door de commissaris van de Koning Jaap Smit, die ook voorzitter is van het Cultuurfonds Zuid-Holland.

Tom Hazenberg (Rotterdam, 1963) krijgt de Cultuurprijs Zuid-Holland vanwege zijn inzet om de maatschappelijke impact van archeologisch erfgoed te vergroten. Hazenberg heeft bijzondere projecten gerealiseerd op het snijvlak van archeologie, publieksbereik en versterking van de sociale cohesie.

Momenteel werkt Tom Hazenberg samen met Museumpark Archeon in Alphen aan de Rijn aan de restauratie van de originele scheepsresten van de Romeinse Zwammerdamschepen, met als doel deze weer terug te geven aan het publiek in het nieuw op te richten Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.

'Tom Hazenberg brengt de geschiedenis van de vroegste Zuid-Hollandse civilisatie tot leven. Dankzij hem kunnen we ons allemaal een beetje Romein voelen en varen we onder Hollandse luchten op de Oude Rijn van Traiectum naar Nigrum en verder naar Lugdunum', aldus het juryrapport.

De jury van de Cultuurprijs Zuid-Holland bestaat uit Jelle Reumer (voorzitter, hoogleraar Vertebrate Paleontology), Ntjam Rosie (zangeres), Ranti Tjan (directeur Sundaymorning@ekwc), Henk Dessens (oud-directeur collecties Het Scheepvaartmuseum) en Ad van der Zee (consulent erfgoed en geschiedenis Erfgoedhuis Zuid-Holland).

De Cultuurprijs Zuid-Holland wordt sinds 2016 jaarlijks toegekend aan een in Zuid-Holland gevestigde of daar werkzame laureaat, die een voortrekkersrol vervult op een specifiek werkterrein van het Cultuurfonds in de provincie Zuid-Holland.