Clicky

Wisselvallig CKV Nieuwerkerk geeft zege uit handen

Copyright Omroep Zuidplas

Er lijkt een vloek te heersen op de tweede helft van Nieuwerkerk in de Hoofdklasse. Wederom ging het zaterdag in het tweede bedrijf goed mis.

Een uitstekend Nieuwerkerk had na haar beste fase van dit seizoen een prachtige voorsprong gepakt bij de rust (12-17). Direct na rust werd het zelfs 12-18 maar toen stortte Nieuwerkerk vooral in aanvallend opzicht als een kaartenhuis in elkaar. Via 19-19 liep Nieuwerkerk toch weer uit naar 19-21, 20-22 en 21-23. Met twee goals in de slotminuut pakte Sporting Delta toch nog een punt. Dit keer een verloren punt voor Nieuwerkerk.

Het was een belangrijk duel zaterdag tussen de nummer 8 (Sporting Delta 0 ptn) en nummer 7 (Nieuwerkerk 1 punt). Bij Sporting Delta toverde coach Geitenbeek Mike Oudshoorn uit de hoge hoed. De sterspeler van Delta was deze zomer gestopt, maar stond nu in de basis. Dit ging ten koste van de plek van oud Nieuwerkerker Ruben Datema, die met Sporting Delta 2 onderuit ging tegen Nieuwerkerk 2 (22-27)

Nieuwerkerk begon erg slap aan het duel en stond vooral verdedigend niet op scherp. Binnen drie minuten stond Delta dan ook op een 4-1 voorsprong. Dat mag niet gebeuren in zo'n belangrijk duel. Daarna werd Nieuwerkerk steeds beter. Toch bleef de achterstand drie punten op 7-4 en 8-5 en zelfs ook nog op 9-6.

Het laatste kwartier van de eerste helft was het beste kwartier tot dusverre in de Hoofdklasse van Nieuwerkerk. Onder aanvoering van uitblinkers Eunice Havenaar, Koen Collee en Niels Stuurstraat ging de ploeg van Simons en Van Essen erop en erover. Havenaar zette Nieuwerkerk na precies een kwartier op gelijke hoogte (9-9). Delta kwam bij 10-9 nog een keer op voorsprong, maar daarna vier goals op rij van Nieuwerkerk (10-13). Via 12-14 zorgde Collee met zijn 5e en 6e treffer voor een comfortabele tussenstand van 12-16. Met haar derde treffer zette aanvoerster Havenaar de ruststand op 12-17. Het was genieten voor het vele Nieuwerkerkse publiek in Dordrecht.

Direct na rust werd het 12-18 uit handen van Dani Hoogendoorn. Toen Nieuwerkerk de eerst volgende vijf minuten goed doorkwam, leek het de goede kant op te gaan. Aanvallend werd het helaas steeds minder. De goals bleven uit, de verkeerde kansen werden genomen en er werden geen rebounds meer gepakt, behalve door Lisette Datema. Met twee schoten bracht Emiel Houwerzijl Nieuwerkerk dichterbij. Het werd steeds slordiger bij Nieuwerkerk. Typerend was het balverlies direct na een tegengoal en aan de andere kant gelijk weer raak. In twee (!) minuten kon Delta zo vier keer scoren en was het op 17-18 weer helemaal een wedstrijd. Time Out voor Nieuwerkerk. Houwerzijl was niet te houden deze fase.

Na de Time Out 17-19 door Collee (34e minuut). Bij Nieuwerkerk kwam Jasper Marck in het veld voor Dani Hoogendoorn, maar deze wissel pakte niet goed uit. Aanvallend was Nieuwerkerk het helemaal kwijt en werd 5 minuten niet gescoord. Dit gaf Delta de tijd om via Annelies Oudshoorn (haar 5e) en Frank Vogt (ook zijn 5e) op gelijke hoogte te komen (19-19). De laatste 10 minuten gingen in.

Met twee fraaie goals (nr 8 en 9) zette Collee Nieuwerkerk weer op een voorsprong van twee punten, 19-21. Toch was het weer Annelies Oudshoorn die kon scoren. Met zijn eerste treffer na de rust 20-22 via Stuurstraat. De laatste twee minuten gingen in. Jeroen Tijhuis verdiende een hele goedkope strafworp die hij zelf maakte, 21-22. Time Out voor Delta. Na de Time Out schoot invalster Lisanne Halbe Nieuwerkerk op 21-23. Nog minder dan anderhalve minuut. Een te vroege ontlading bij het Nieuwerkerks publiek?

Helaas schoot Houwerzijl een vrije bal binnen en kwam Nieuwerkerk niet tot scoren aan de andere kant. Zo kon Annelies Oudshoorn met haar 7e treffer de 23-23 scoren. Zij verdubbelde daarmee haar totaalscore van dit seizoen. Nieuwerkerk leed nog balverlies en had de wedstrijd nog bijna verloren. Het blijf bij de gelijke stand en daarmee was Sporting Delta de morele winnaar van dit degradatieduel.

In 2018 zal er een knopje om moeten gaan bij Nieuwerkerk. De start van de wedstrijd was zaterdag niet best. Het tweede deel van de eerste helft was fantastisch en voor de vierde keer in zes wedstrijden Hoofdklasse ging Nieuwerkerk rusten met een voorsprong. Na de kerst wordt het zaak om dit in de tweede helft door te trekken. Om te beginnen op 6 januari in het hele belangrijke duel tegen Die Haghe (de nummer 6).

Doelpunten Nieuwerkerk: Koen Collee 9(3). Niels Stuurstraat 5, Eunice Havenaar 3, Dani Hoogendoorn 2(1), Kores Punt 2, Cathy van Horik 1 en Lisanne Halbe 1
Doelpunten Sporting Delta: Annelies Dijkshoorn 7, Emiel Houwerzijl 5, Frank Vogt 5(2), Jeroen Tijhuis 4(2) en Nada Husein 2 

Foto: Matthijs de Jong