Clicky

10de koningsdagexpositie in teken van kerkproeverij

Copyright Omroep Zuidplas

De jaarlijkse koningsdagexpositie van de Protestantse gemeente De Stroom uit Moordrecht sluit aan bij het jaarthema van de Protestantse kerk in Nederland.

Het jaarthema heeft  de kernwoorden transparantie, ruimte en eenvoud meegekregen. 

Ds. René de Reuver, scriba van de generale synode, sprak bij de introductie van jaarthema van “transparantie door als kerk in beleid en activiteit zich te concentreren op de Woorden van God als bron van inspiratie en hoop. Eenvoud door het aantal regels te verminderen. Door minder te vergaderen en meer te ontmoeten. Ruimte voor de lokale geloofsgemeenschap om de liefde van God binnen en buiten de muren van de kerk te leven en te delen. Om op inspirerende wijze lokaal samen kerk te zijn, in ringen van gemeenten en met zusterkerken in de buurt.”

U heeft het vast in de krant gelezen, of op het journaal gehoord, dat in november het beroemde schilderij van het "laatste avondmaal", 500 jaar geleden geschilderd door Leonardo da Vinci, werd geveild. Het bracht 450,3 miljoen dollar op. Nooit werd zoveel voor een schilderij betaald. Het schilderij is talloze malen nageschilderd, en in houtsnijwerk en marmer nagemaakt.

Het schilderij vormt dan ook de inspiratie voor de jubileum expositie op koningsdag 2018 in de Dorpskerk te Moordrecht. Voor de tiende keer zullen een aantal inmiddels bekende plaatselijke kunstenaars weer nieuwe kunstwerken voor deze expositie gaan maken. Hoe precies is nog een verrassing maar in elk geval laat men u een proeve van 10 jaar kunst en kerk ervaren. 

De expositie werd in 2017 geopend door Martha Mataheru, waren 13 kunstenaars actief en waren werken te bewonderen rondom het thema “Deel je leven” De Tv registratie die omroep Zuidplas maakte kunt u hieronder bekijken.